Business Internaţional

Casele de discuri premiaza revenirea vechilor formatii rock

12.03.2007, 17:13 19

Membrii formatiilor rock, care au avut faima si glorie in urma cu trei decenii, se reunesc pentru a canta in turnee internationale, atrasi de perspectiva unor castiguri consistente din concerte si albume, scrie The Marketer.
Celebrul chitarist Eddie Van Halen si solistul David Lee Roth s-au acuzat reciproc mai bine de 20 de ani pentru nefericita ruptura a formatiei Van Halen, care a avut loc la mijlocul anilor '80. Cu toate acestea, pe site-ul oficial al formatiei a fost publicat un mesaj care anunta o posibila reunire cu energeticul Roth pentru turneul de anul acesta.
Securea razboiului a fost ingropata, iar explicatia e destul de simpla: din punct de vedere economic, muzicienii valoreaza mai mult impreuna decat separat. Certurile indelungate dintre Van Halen si Roth vor atrage cu siguranta publicul la concertele formatiei, fara a mai pune la socoteala numirea in calitate de basist al trupei a fiului de 15 ani al lui Van Halen, Wolfgang.
Cei implicati in organizarea concertelor estimeaza onorarii de 850.000 de dolari pe spectacol si vanzari de aproape 34 mil. dolari. Un adevarat succes pentru cei de la Van Halen.
Una dintre cele mai mari satisfactii atat pentru fani, cat si pentru cei care promoveaza concertele este data de formatiile care nu au mai cantat live de ani, poate chiar zeci de ani de zile.
Reveniri sau regrupari spectaculoase au fost anuntate de cei de la Van Halen, Rage Against the Machine si alte nume mici. Fanii asteapta si revenirea celor de la Genesis si The Police, dar nu au fost facute inca anunturi oficiale. Revenirea la mai vechile formatii, celebre cu zeci de ani in urma, este in mare masura urmarea declinului continuu prin care trece industria muzicala. Prea putine nume noi lansate au dus si la o diminuare a profitului, facandu-i pe cei din industrie sa reactioneze rapid. Cu exceptia lui Sting, care a fos solistul formatiei The Police, putini dintre cei care s-au desprins de formatie au reusit sa aiba succesul de odinioara.
"Avem mare nevoie de nume mari in industria pe care o conducem", a declarat Randy Phillips, director executiv al companiei Anschutz. "Iar formatiile au nevoie de bani. Cand aceste doua nevoi se unesc, totul decurge minunat."
In 2005, cand Motley Crue, trupa de rock a succes anii '80, s-a reunit si a facut unul dintre cele mai mari turnee internationale, cu incasari de 40 de mil. dolari in 22 de orase, toata lumea a fost surprinsa.
Un maraton de trei nopti al trupei de blues rock Cream la Madison Square Garden a fost al patrulea mare spectacol din acel an, cu incasari de 10,6 mil. dolari, eveniment care a propulsat si mai mult tendinta reunirilor. Cu toate acestea, trioul de la Cream nu are de gand sa continue succesul si in studiourile de inregistrare.
La sase ani dupa ce s-au despartit, cei de la Smashing Pumpkins planuiesc ceea ce site-ul oficial al formatiei numeste "un turneu mondial al lacrimilor". Desi nu au fost date detalii suplimentare, doi dintre membrii cuartet-ului de rock alternativ nu vor fi disponibili. Astfel de schimbari de personal pot fi greu de digerat, concertele recente ale formatiei Guns N' Roses au avut incasari diferite, fapt cauzat de faptul ca doar solistul Axl Rose dintre membrii originali ai formatiei s-a implicat in promovarea turneelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO