Business Internaţional

Casele de economii fuzioneaza in a treia banca franceza

15.06.2001, 00:00 20



Grupul financiar francez de stat Caisse des Depots et Consignations (CDC)- CEC-ul francez- isi va combina o parte a activelor cu institutia financiara mutuala Caisses d'Espargne (CNCE), creand astfel cea de-a treia banca din Franta.

Compania rezultata din parteneriatul celor doua institutii va avea un capital de 18 miliarde de euro (15,4 miliarde de dolari), fiind depasita doar de Credit Agricole si BNP Paribas, relateaza Financial Times.

Detaliile planului de fuziune urmau sa fie prezentate ministrului francez de finante, Laurent Fabius, de catre Daniel Lebcgue, directorul general al CDC, impreuna cu presedintele CNCE, Charles Milhaud, inca de saptamana trecuta, relateaza cotidianul britanic, care citeaza publicatia franceza Les Echos.

Daca tranzactia va fi aprobata, Fabius o va anunta in data de 27 iunie.

Obiectivul acestei aliante il reprezinta crearea unui grup bancar integrat, care sa ofere intreaga gama de servicii financiare, de la activitati de retail pentru persoane fizice la servicii de banca de investitii sau asigurari.

Institutiile financiare mutuale au o lunga traditie in Franta, dar au ramas in ultima vreme deoparte de lumea agitata a fuziunilor si achizitiilor, facand o nota distincta.

Parteneriatul celor doua institutii se va concretiza intr-un joint-venture la care CDC va fi actionar majoritar din motive statutare, in timp ce CNCE va detine restul de actiuni.

Presedintia companiei va fi asigurata prin rotatie, primul care va detine aceasta functie fiind Lebcgue, in timp ce Milhaud va fi adjunctul sau.

CDC va contribui la capital cu o parte a activelor diviziei sale de investment banking (activitate de banca de investitii), CDC Ixis.

Caisses d'Espargne "va pune la bataie" unele divizii, printre care grupul de asigurari de viata Ecureuil Vie, firma de asigurari generale Ecureuil IARD, compania de management al activelor Ecureuil Gestion si pachetele de aproape 20% din capitalul CDC Ixis Management si CDC Ixis Capital Market.

Credit Foncier de France, o alta componenta a grupului CNCE, este, de asemenea, printre diviziile care vor fi incluse in planul de transfer, insa doar partial, pentru a elimina acuzatiile ca ar fi renationalizata.

Metoda de includere a retelelor de distributie a acestor divizii nu a fost stabilita inca, dar se pare ca joint-venture-ul va sfarsi probabil prin a prelua actiunile sucursalelor regionale ale Caisses d'Epargnes.



Consolidare bancara la nivel european

Principalele piete bancare europene au fost marcate de intensificarea consolidarilor din momentul in care doua banci spaniole au inceput anul 1999 cu o fuziune indrazneata si neasteptata, dar o fuziune transfrontaliera revolutionara inca nu a avut loc.

Au existat fuziuni transfrontaliere intre banci din regiuni precum cea nord-europeana sau Benelux, unde barierele culturale sunt neglijabile si unde dimensiunile reduse ale pietelor interne au obligat bancile ambitioase sa se reuneasca pentru a obtine marimea necesara sa concureze in serviciile financiare moderne.

S-a mai remarcat o consolidare continua si in activitatile bancare de investitii - un segment de piata ce are o importanta in crestere pentru unele banci din Europa - determinata partial de necesitatea de a se indeparta de pietele traditionale unde cresterea nu este sustenabila.

Nu este o simpla intamplare ca bancile comerciale germane si elvetiene au alocat in ultimii ani, intr-o masura mai mare sau mai mica, fonduri imense pentru a obtine un loc la "masa" activitatilor bancare de investitii.

Totusi, marea fuziune transfrontaliera se lasa asteptata si va fi foarte dificil de realizat fara economiile majore de costuri care sunt, de obicei, principalul motiv al fuziunilor pe plan national.

Analistii nu sunt convinsi ca multe din aliantele actuale au produs rezultate pozitive evidente. In opinia lui Stuart Graham, analist bancar la JP Morgan Chase, reteaua de participari incrucisate din Europa a complicat chiar incercarile de consolidare, cum este cazul bancilor din Germania.

Insa necesitatea strategica de a investi in alte institutii nu a fost insusita de toate bancile din Europa. Cu exceptia Royal Bank of Scotland, bancile britanice nu au participat la acest tip de aliante, iar Royal Bank are o singura participare la capitalul altei banci, Banco Santander Central Hispano.

In consecinta, calea participarilor incrucisate ramane preferabila pentru majoritatea bancilor europene, reprezentand o incercare pragmatica de a obtine un loc de frunte cand consolidarea in Europa se va accentua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO