Business Internaţional

Castigurile Enel scad la 1,14 mld. euro

Castigurile Enel scad la 1,14 mld. euro

Fulvio Conti, CEO, vrea sa intareasca pozitia Enel pe piata

08.09.2006, 20:26 18

Enel, cea mai mare companie italiana din domeniul utilitatilor, a inregistrat o scadere de 0,9% a profitului pe trimestrul doi, cresterea vanzarilor neputand compensa lipsa castigurilor exceptionale, relateaza Bloomberg.
Profitul net a scazut pana la 1,14 miliarde de euro de la 1,15 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut. Compania cu sediul la Roma era asteptata sa raporteze un profit net in valoare de 762 de milioane de euro.
Directorul executiv al companiei, Fulvio Conti, care declara cu un an in urma ca dispune de 15 miliarde de euro pentru achizitii pentru a pastra statutul de "jucator major" al companiei, este inca in cautare de oportunitati. Conti, in varsta de 58 de ani, a declarat recent ca este in cautare de oportunitati pentru a dubla volumul activelor detinute de Enel in afara Italiei.
"Enel se descurca mai bine pe pietele internationale decat in Italia datorita permanentei cautari de oportunitati de catre Conti", arata Edoardo Mosca, un analist independent din Biella, Italia.
In trimestrul al doilea, vanzarile Enel au avansat cu 16%, pana la 8,99 miliarde de euro. Valoarea actiunilor companiei a crescut cu 1,9%, pana la 7,13 euro.
Enel, care si-a majorat valoarea dividendelor pana la 20 de centi pe actiune, de la 19 centi anul trecut, a raportat o crestere cu 3,3% a profitului net pe primul semestru al acestui an, pana la 1,98 miliarde de euro, de la 1,92 miliarde de euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Rezultatul "reflecta atat o eficienta sporita in cadrul tuturor diviziilor, cat si cresterea puternica a diviziei noastre internationale", arata Conti. El a confirmat faptul ca se asteapta ca profitul net obtinut de companie pe intregul an 2006 sa fie in crestere, excluzand doua divizii vandute anul trecut.
CEO-ul Enel a esuat in incercarea de a achizitiona compania de utilitati Suez la inceputul acestui an, cand guvernul francez si-a anuntat intentia de a realiza o fuziune intre Suez si compania de stat Gaz de France in cadrul unei tranzactii in valoare de 37 de miliarde de euro. Intre timp, Enel a cumparat cel mai mare generator de energie al Slovaciei, hidrocentrale in Brazilia si o companie de distributie a energiei din Romania, obtinand o crestere a vanzarilor pe plan extern cu 59% in primul semestru.
Profitul net trimestrial a scazut, compania nemaiinregistrand castiguri exceptionale de genul celor inregistrate in perioada similara a anului trecut.
Profitul semestrial a fost impulsionat de cresterea vanzarilor pe plan intern si extern. Pe plan intern, fostul monopol a castigat mai multi consumatori pe piata libera, inregistrand 220.000 de astfel de clienti la sfarsitul lunii august, comparativ cu 60.000 in prima jumatate a anului 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24