Business Internaţional

Cât costă tipărirea unei bancnote de 100 de dolari

Cât costă tipărirea unei bancnote de 100 de dolari

Autor: Cătălina Butan,

28.09.2013, 11:47 6049

În America există astăzi peste 3.000 de miliarde de dolari în circulaţie, anul trecut tipărindu-se bancnote de 100 de dolari în valoare de 300 de miliarde de dolari, "dar câte dintre acestea au fost oare distruse?", se întreabă cei de la Yahoo! Finance.

Banii sunt tipăriţi în America de două agenţii: Biroul de Gravură şi Tipărire (Bureau of Engraving and Printing) şi United States Mint (UMS). Biroul se ocupă de designul şi tipărirea bancnotelor în timp ce monedele sunt responsabilitatea UMS.

Peste 90% dintre bacnotele pe care le tipăreşte Biroul de Gravură în fiecare an sunt folosite pentru a înlocui bani care fie sunt încă în circulaţie, fie au fost scoşi. Potrivit moneymarket.com, aproximativ 8,4 miliarde de bancnote au fost printate în 2012, cu o valoare de peste 358 de miliarde de dolari. Costul mediu al producerii fiecărei bancnote este de 8,7 cenţi.

Durata medie de “viaţă” a unei bancnote de 1 dolar este estimată la aproximativ şase ani. O bancnotă de 100 de dolari poate rezista însă până la 15 ani deoarece este mai puţin utilizată în circulaţie decât cea de 1 dolar.

Una dintre responsabilităţile Rezervei Federale Americane este să se asigure că banii din circulaţie sunt în perfectă stare fizică. Pentru acest lucru, FED-ul injectează bancnote proaspăt tipărite în circulaţie şi în acelaşi timp distruge bancnotele deteriorate care nu mai pot fi folosite în bancomate.

Anul trecut, FED-ul a distrus 7.000 de tone de bani scoşi din circulaţie. În anii trecuţi, banii distruşi erau reciclaţi de companii private şi folosiţi pentru realizarea unor diferite produse pentru uz zilnic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO