Business Internaţional

Cat vor pierde cele mai mari banci de pe Wall Street in urma crizei creditelor ipotecare

27.03.2008, 16:35 13

Pierderile suferite in urma turbulentelor de pe pietele financiare mondiale vor atinge pana la 1.200 de miliarde de dolari (764 de miliarde de euro) la nivel global, conform unui raport al bancii de investitii Goldman Sachs, scrie BBC News.
Conform raportului, facut public la inceputul saptamanii, circa 40% din pierderi, respectiv 460 de miliarde de dolari (292 de miliarde de euro), vor reprezenta pierderi ale bancilor, firmelor de brokeraj, fondurilor de hedging si ale altor institutii financiare de pe Wall Street.
Conform Goldman, de la inceputul crizei pana in prezent, firmele financiare americane au raportat deja pierderi in valoare de 120 de miliarde de dolari (76,4 miliarde de euro) de pe urma acesteia. Bancile au suferit pierderi mari in urma investitiilor plasate in credite ipotecare din Statele Unite, ceea ce le afecteaza acum capacitatea de a mai imprumuta bani. Aceste pierderi care au dus la incapacitatea de a oferi imprumuturi afecteaza cresterea economica din Statele Unite.
"Institutiile financiare din Statele Unite au redus pana acum valoarea contabila a activelor cu mai putin de jumatate din valoarea totala a pierderilor asociate caderii pietei creditelor. Desi exista o luminita la capatul tunelului, ea este inca foarte slaba", mentioneaza raportul Goldman Sachs.
Dintre pierderile cumulate ale acestor institutii financiare, circa jumatate vor fi reprezentate de creditele ipotecare, iar 15%-20% vor proveni din ipotecile comerciale neperformante. Restul pierderilor vor proveni din imprumuturi pentru carti de credit, credite pentru autoturisme, imprumuturi comerciale si industriale, dar si obligatiuni ale corporatiilor, conform economistilor de la Goldman Sachs.
De asemenea, institutiile financiare au strans aproximativ 100 de miliarde de dolari (63,5 miliarde de euro) sub forma de capital nou atat de la investitorii interni, cat si de la cei straini si au redus valoarea platii dividendelor pentru a reduce efectele crizei.
Criza creditelor a facut deja o serie de victime, printre care se numara si banca de investitii Bear Stearns, care s-a aflat luna aceasta la un pas de colaps. Clientii bancii, ingrijorati fiind de pierderile cauzate de investitiile in instrumente financiare garantate cu credite ipotecare subprime au inceput sa-si retraga fondurile, ceea ce a determinat Bear Stearns sa ceara refinantari de urgenta.
La numai cateva zile, rivalii de la JP Morgan Chase au anuntat achizitionarea Bear Stearns cu sprijinul bancii centrale americane (Fed) si al Trezoreriei, la un pret de numai 2 dolari pe actiune. Ulterior, JP Morgan a majorat pretul oferit pentru Bear la 10 dolari/actiune, ceea ce evalueaza firma la aproximativ un miliard de dolari.
Criza nu a afectat doar Bear Stearns. Bancile de pe Wall Street au fost nevoite sa concedieze in ultimele noua luni peste 34.000 de angajati, iar situatia nu pare inca sa se amelioreze considerabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO