Business Internaţional

Cateva zile pana la decizia GE privind parteneriatul cu Pearson pentru preluarea WSJ

Cateva zile pana la decizia GE privind parteneriatul cu Pearson pentru preluarea WSJ

WSJ are o audienta mai mare in Statele Unite, in timp ce FT este mai puternic in Europa

19.06.2007, 18:29 16

General Electric (GE) va decide in cateva zile daca va intra intr-un parteneriat cu Pearson in vederea lansarii unei oferte pentru Dow Jones, publisherul Wall Street Journal (WSJ), oferta ce va rivaliza cu cea in valoare de 5 miliarde de dolari formulata de News Corp., relateaza Financial Times.
Una dintre optiunile luate in discutie de GE, care detine canalul de televiziune CNBC, si Pearson, publisherul Financial Times, este un joint venture care ar putea include familia Bancroft, ce detine controlul asupra Dow Jones, ca partener minoritar, au declarat surse familiare cu situatia.
Oficialii GE si Pearson au refuzat sa comenteze, insa surse apropiate discutiilor au avertizat ca negocierile privitoare la formarea joint venture-ului sunt intr-o faza incipienta si ar putea esua sau rezulta intr-o alta structura.
O optiune ar fi ca familia Bancroft sa pastreze un pachet de 20% din actiunile Dow Jones, restul urmand sa fie detinute de Pearson si GE, mentinandu-se in acest fel participatia familiei Bancroft in cadrul companiei pe care aceasta o controleaza de peste un deceniu.
Un membru al familiei Bancroft a declarat ca GE si Pearson s-ar "potrivi mai bine" din punct de vedere jurnalistic cu Dow Jones si Wall Street Journal decat News Corp., detinuta de Murdoch.
Actiunile Pearson au inregistrat o scadere de 0,5% la deschiderea sedintei de tranzactionare de luni pe fondul reactiilor mixte privitoare la posibila oferta ce ar veni din partea GE. Charles Peacock din cadrul Seymour Pierce a declarat ca un joint venture "s-ar putea dovedi o optiune pe placul actionarilor Pearson, comparativ cu optiunea depunerii unei oferte directe pentru Dow Jones".
Totusi, Simon Wallis din cadrul Collins Stewart a declarat ca o eventuala decizie a Pearson de a oferi o prima considerabila ar putea starni ingrijorarea actionarilor.
In afara de GE, Pearson a intrat in contact cu compania InterActive Corp detinuta de Barry Diller si cu Hearst in contextul in care aceasta analizeaza oportunitatea depunerii unei oferte pentru Dow Jones care sa rivalizeze cu cea lansata de News Corp. Totusi, se pare ca Pearson nu doreste sa preia initiativa pe cont propriu in cadrul unei eventuale oferte.
Jeffrey Immelt, presedinte si CEO al General Electric, a adoptat la randul sau o atitudine de prudenta fata de o eventuala tranzactie cu Dow Jones, spunand ca nu doreste sa se extinda in industria ziarelor care se confrunta cu probleme.
Totusi, GE ar putea fi interesata de active digitale ca wsj.com si alte divizii online pentru a obtine continut pentru canalul sau de business CNBC.
Unii analisti si bancheri sustin ca in urma combinarii Wall Street Journal, care are o audienta mai mare in Statele Unite, cu Financial Times, care are o pozitie mai puternica in Europa, ar rezulta un grup mai puternic, existand in acelasi timp sinergii intre celelalte active ale celor doua companii, cum ar fi diviziile de indici de piata.
Totusi, discutiile ce s-au purtat in trecut pe marginea acestei posibilitati au esuat din cauza diferentelor legate de stilul editorial si strategiile comerciale ale celor doua parti. Depunerea unei oferte pentru Dow Jones i-ar nelinisti pe unii actionari ai companiei General Electric din moment ce acest pas ar reprezenta o schimbare de strategie.
Analistii spun ca actionarii Pearson ar fi la randul lor surprinsi de orice schimbare survenita in modelul recent de achizitii al grupului prin care acesta incearca sa-si consolideze divizia de publicatii din domeniul invatamantului si sa includa noi active digitale cum ar fi Mergermarket in cadrul FT Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO