Business Internaţional

Cazul Germaniei: companiile se pregătesc să intre în necunoscut şi Berlinul să cheltuiască mai mult pentru Uniunea Europeană

Dacă Marea Britanie iese din UE, Germania va pierde un aliat politic puternic. În imagine, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron.

Dacă Marea Britanie iese din UE, Germania va pierde un aliat politic puternic. În imagine, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2016, 20:36 1582
Brexitul poate schimba multe lucruri în rău pentru Germania şi pentru Marea Britanie, sugerează semnalele de alarmă, unele interpretate ca ameninţări în tabăra britanică, venite din partea politicienilor, autorităţilor şi mediului privat de business din cea mai mare economie a Europei.

Dacă britanicii votează pe 23 iunie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Germania va fi, probabil, lăsată să suporte o parte mai mare din costurile pe care le presupune funcţionarea Uniunii, va pierde un aliat politic important şi în cele din urmă şi-ar putea vedea distruse eforturile de a ţine Europa unită.

„Marea Britanie ocupă locul doi în clasamentul contribuţilor nete la bugetul UE. Dacă pleacă, Germania va trebui să plătească mai mult“, explică pentru USA Today Michael Wohlgemuth, directorul biroului din Berlin al think tank-ului Open Europe. „Din perspectivă germană, Brexitul ar însemna că puterea din interiorul organizaţiei se va muta mai mult spre regiunea sudică“.

Triunghiul Londra-Paris-Berlin nu va mai exista, iar ţările orientate mai mult către pieţe cum este Germania vor fi depăşite atunci când se votează în Consiliul European.

„Oamenii şi-ar putea spune: «Ei bine, acum, cu englezii ieşiţi, am scăpat de scan­dalagii şi UE poate face un mare pas înainte spre un stat federal european», însă realitatea este că nemţii şi cetăţenii UE nu vor să vadă mai multă integrare“, a atenţionat Wohlgemuth.

Michael Heise, economist-şef la Allianz, companie germană şi unul dintre cei mai mari asigurători din Europa, crede că cuantificarea impactului economic al Brexitului asupra Germaniei este la fel de dificil de făcut ca evaluarea avantajelor directe.

Un deznodământ pozitiv pentru Germania, deşi nu unul „care te-ar face să sari în sus de bucurie“, este că Frankfurtul ar putea absorbi o parte din operaţiunile de servicii financiare, despre care mulţi experţi spun că vor părăsi Londra în caz de Brexit.

La Berlin, autorităţile nu văd motive de optimism. Din contră, avertizează şeful autorităţii de supraveghere financiară din Germania - Bafin -, ieşirea Marii Britanii din UE ar produce probleme serioase pentru băncile germane, având în vedere expunerea lor masivă la sectorul financiar britanic.

Dacă britanicii nu votează să rămână în UE, „cele mai mari bănci vor avea cele mai mari probleme. Acestea au cele mai multe acti­vităţi cu şi în Londra“, a spus Felix Hufeld, şeful Bafin, într-un interviu pentru zia­rul german Tagesspiegel. Londra este în pre­zent unul dintre cele mai puternice centre finan­ciare ale lumii. Deutsche Bank şi Commerz­bank sunt băncile germane cu cele mai mari afaceri în Marea Britanie, notează Reuters.

Hufeld a căutat totuşi să asigure că situaţia nu va scăpa de sub control. Banca Centrală Europeană şi băncile în cauză au comisii interne care analizează consecinţele posibile, a spus el.

Cu umbra Brexitului apropiindu-se, firmele germane cu afaceri în Marea Britanie se pregătesc să intre în necunoscut, scrie Deutsche Welle. Miza este mare. Marea Britanie este a treia piaţă ca mărime pentru exportatorii nemţi, după SUA şi Franţa. Germania este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali şi unul dintre cei mai mari investitori străini ai Marii Britanii. Peste 2.500 de subsidiare de companii germane au circa 500.000 de angajaţi britanici, potrivit organizaţiei German Industry UK, care reprezintă firmele nemţeşti cu afaceri în Regatul Unit. În plus, Marea Britanie are o importanţă strategică pentru multinaţionalele germane care caută achiziţii. Companii precum BMW, Volkswagen şi Deutsche Post au cumpărat de-a lungul anilor companii britanice.

În aceste condiţii, nu este de mirare că businessul german se implică în dezbaterile despre Brexit. Conglomeratul Siemens, care investeşte 204 milioane de euro în producţia de turbine eoliene la Yorkshire, spune că Brexitul „poate face ca Marea Britanie să fie un loc mai puţin atrăgător pentru afaceri“. O scrisoare confidenţială, ajunsă în presă, trimisă în martie de şefii mai multor companii britanice deţinute de BMW redă o perspectivă şi mai sumbră, avertizând că Brexitul poate duce la „costuri şi preţuri mai mari“ şi în cele din urmă la reducerea personalului. Din perspectiva comunităţii de business germane, există mai multe îngrijorări privind Brexitul.

O teamă mare este că ieşirea Marii Britanii va duce la creşterea tarifelor şi taxelor de import, ceea ce ar face mai dificil pentru companiile străine să-şi construiască baze pe piaţa britanică. O altă îngrijorare are de-a face cu modificarea regulilor, care, iarăşi, ar face mai dificil pentru firmele germane să funcţioneze pe piaţa britanică. Apoi, companiile sunt îngrijorate de felul în care Brexitul va afecta baza de angajaţi, în condiţiile în care UE permite mişcarea forţei de muncă între statele membre.

Totuşi, este imposibil de stabilit cu exactitate cum  va afecta Brexitul companiile nemţeşti, spune Andrew Likierman, profesor la London Business School. „Va depinde foarte mult de condiţiile negociate după Brexit. Nu avem un precedent după care să ne ghidăm“, a explicat el.

Un sondaj efectuat pentru Deloitte şi pentru principala asociaţie industrială germană BDI a găsit că jumătate dintre cele 215 companii chestionate (din diferite sectoare de activitate) anticipează costuri mai mari şi situaţii mai complexe din cauza posibilelor reglementări divergente ale UE şi Marii Britanii după Brexit. Circa 33% dintre firme cred că ieşirea Marii Britanii le va forţa să-şi reanalizeze întregul lanţ de aprovizionare în vederea reorganizării, în timp ce 40% dintre ele au răspuns că se tem că vor urma costuri vamale mai mari pentru firmele nemţeşti. Aproape 70% dintre participanţii la studiu au indicat că se aşteaptă la incertitudini pe pieţele financiare, scrie The Wall Street Journal.

Temerile ar putea fi întărite de avertismentul transmis zilele trecute de ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, care a spus că nu există nicio şansă ca după Brexit Marea Britanie să poată intra în acorduri similare celor negociate de UE cu Norvegia şi Elveţia, ţări care se bucură de unele din beneficiile pieţei comune fără a fi state membre. Ziarul britanic The Express a răspândit acest mesaj ca fiind o ameninţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO