Business Internaţional

Ce legatura are tutunul cu inflatia? Suficienta, atunci cand cresc taxele

05.01.2005, 00:00 16



Inflatia in zona euro s-a accelerat in luna decembrie, pe fondul taxelor mai ridicate pe tutun impuse in Germania si Italia, informeaza Bloomberg. Germania si Italia reprezinta aproape jumatate din economia zonei euro.



Preturile la bunurile de consum au crescut in decembrie, potrivit datelor facute publice ieri de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, cu 2,3% fata de anul precedent, dupa ce s-au majorat cu 2,2% in luna noiembrie.



"O crestere accentuata a taxelor pe tutun a majorat inflatia in Germania si a avut un impact asupra inflatiei din intreaga zona euro", a declarat Elwin de Groot, economist la Fortis Bank Nederland NV, Amsterdam. "Pozitia puternica a monedei unice si scaderea preturilor la petrol va contribui la mentinerea unei inflatii mai reduse in acest an", a mai spus de Groot.



Ritmul anual de crestere al preturilor bunurilor de consum a depasit limita de 2%, impusa de Banca Centrala Europeana, in fiecare luna a anului 2004 incepand cu martie, iar pe 2 decembrie BCE si-a majorat previziunile inflationiste pe 2005 la 2%, fata de 1,8%, cat estimase anterior.



Rata inflatiei in Italia a cunoscut un salt neasteptat, de la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, dupa ce premierul Silvio Berlusconi a introdus, cu efect din luna decembrie, o taxa pe tigari de 20 euro-centi, in scopul de a reduce deficitul bugetar al tarii.



Ministrul de Finante Hans Eichel a impus o taxa de 1,2 euro-centi pe tigara la inceputul lunii precedente. La cresterea inflatiei in Germania au contribuit insa si preturile sporite de vacanta.



Potrivit Comisiei Europene, un euro puternic- care a diminuat costul importurilor- si "cresterea moderata a costului fortei de munca ar trebui sa readuca rata inflatiei sub 2% in al doilea trimestru al 2005", cu toate ca, in primele luni, presiunile inflationiste legate de costul energiei ar putea mentine inflatia peste acest prag.



"Ne asteptam ca BCE sa continue sa urmareasca aparitia unor efecte secundare", a declarat Julien Seetharamdoo, economist la Capital Economics, Londra. "Pana in prezent insa, nu sunt dovezi ca ar exista astfel de efecte secundare".



Investitorii nu se asteapta ca ingrijorarile BCE referitoare la inflatie sa declanseze o crestere a ratei dobanzii in primul trimestru al anului curent.



Economia din zona euro a crescut cu cel mai slab ritm din ultimul an. Exporturile conteaza in proportie de o cincime din productia europeana, adica de doua ori mai mult decat cea americana, ceea ce face ca cresterea sa fie vulnerabila la intarirea euro.



Aprecierea euro (de 10% in ultimele cinci luni) a contrabalansat impactul cresterii preturilor la petrol, insa ar putea duce la inregistrarea unor "pierderi din export", in timp ce redresarea economica a regiunii europene ramane, potrivit Comisiei Europene "oarecum dezamagitoare". ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO