Business Internaţional

Ce nu merge în Grecia

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2011, 23:35 893

Situaţia critică în care se află Grecia la un an după ce aprimit de la UE şi FMI un ajutor financiar în valoare de 110miliarde de euro scoate în evidenţă problemele pe care ţara le areîn ceea ce priveşte implementarea condiţiilor de bailout stabilitecu cei doi creditori, scrie Financial Times.

Deficitele de venituri bugetare înregistrate lunar, com­binatecu întâr­zie­rile legate de ope­rarea redu­ce­rilor de cheltuielipu­blice şi ale pla­nu­lui de privatizare în valoare de 50 demiliarde de euro, au împiedicat Gre­cia să-şi realizezeobiec­tivele con­ve­nite cu UE şi FMI.

În cadrul reuniunii informale a miniştrilor de finanţe din zonaeuro din Luxemburg ce a avut loc la finalul săptămânii trecute,ministrului grec de finanţe George Papaconstantinou i s-a cerutsă-şi intensifice eforturile pentru implementarea programului depriva­tizare pus la punct în luna februarie, urmărind în acelaşitimp măsurile de combatere a evaziunii fiscale şi refor­melestructurale.

Totuşi, planul de privatizare se loveşte de obstacole de ordinjuridic şi administrativ, similare celor care au stat în caleaeforturilor anterioare de a concesiona terenuri de stat pentruturism, cât şi de o opoziţie fermă din partea sindicatelor dinsectorul public.

Sindicatele au reuşit de ase­menea să înce­ti­nească ritmulre­for­melor con­ve­nite cu UE şi Fon­dul Monetar Internaţional înpri­vinţa redu­ce­rilor de costuri şi sporirii eficienţei,pla­nu­rile de fu­zi­u­ne şi închi­dere a mai multor sute deorganizaţii de stat fiind amânate. Sin­di­catele pregătesc o nouăgrevă generală în această săp­tă­mână.

Oficialii europeni cred că un pro­gram de privatizare reuşit, cear putea aduce fonduri noi echivalând cu peste 20% din PIB până în2015, dublat de ajutor financiar suplimentar, ar putea disipatemerile privitoare la alocarea de noi fonduri Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO