Business Internaţional

Ce se va întâmpla cu yenul japonez după dezastrul din weekend

Ce se întâmplă cu yenul japonez după dezastrul din weekend

Autor: Radu Racu

13.03.2011, 12:42 96

Yenul japonez ar putea să se aprecieze luni, pefondul intrărilor speculatorilor, după dezastrele naturale produsevineri şi sâmbătă, însă analiştii citaţi de Wall Street Journal considerăcă fluctuaţiile nu vor fi majore.

Sâmbătă, liderii europeni au căzut de acord pentru un set demăsuri pe termen lung pentru susţinerea celor 17 state din zonaeuro, decizie care ar putea îngreuna aprecierea monedeijaponeze faţă de euro.

Discuţiile privind repatrierea unor fonduri pentrureconstrucţia Japoniei - întrucât situaţia dinprezent este similară celei din 1995 când uncutremur a devastat insula Kobe - a ajutat yenulsă revină rapid după scaderile din prima parte a zilei.

Unii traderi sunt sceptici însă, în condiţiileîn care situaţia de la centralele nucleare estecritică, fapt care ar putea alunga investitorii pe moneda japoneză,ceea ce ar trage yenul în jos.

Şapte traderi din Tokyo intervievaţi duminicăde publicaţia americană au spus că yenul se va tranzacţiona la80,5-83 de yeni/dolar.

"Fondurile de reconstrucţie, ăsta e factorul care va întăriyenul de acum", spune Jun Kato, managerul unuifond japonez de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO