Business Internaţional

CE solicita noi reforme bugetare

13.07.2006, 19:53 11

Comisia Europeana a solicitat miercuri statelor din zona euro reducerea deficitelor bugetare, intensificarea cooperarii si a concurentei transfrontaliere, precum si liberalizarea pietei muncii, pentru a sprijini relansarea economica a regiunii.
Executivul european arata in prima declaratie anuala care prezinta strategia UE pentru zona euro ca reformele sunt esentiale pentru mentinerea ritmului de crestere economica, in contextul pretului ridicat al petrolului si pe fondul majorarii ratelor dobanzilor si al dezechilibrelor existente la nivel global.
Pentru a asigura cresterea economica pe termen lung, statele din zona euro ar trebui sa faciliteze angajarea si disponibilizarea personalului si sa adopte, de asemenea, reguli comune privind sectorul financiar, potrivit Comisiei Europene.
Reforma completa a pietelor muncii, produselor si de capital ar putea determina majorarea potentialului de crestere economica a UE de la 2% la 3%, iar reducerea deficitelor bugetare ar permite alocarea unor sume mai importante pentru investitii in sectoare precum cercetarea si dezvoltarea, conform documentului.
Un numar de cinci state care au adoptat euro au consemnat deficite bugetare care depasesc limita de 3% din PIB impusa de blocul comunitar.
Comisia Europeana isi mentine estimarile privind cresterea economica de 2,1% in acest an, superioara avansului de 1,3% consemnat in anul 2005, pe fondul previziunilor privind majorarea cererii de consum. Previziunile institutiei plaseaza cresterea preturilor de consum la nivelul inregistrat in anul 2005, de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO