Business Internaţional

Ce spuneau chinezii în urmă cu o săptămână: Europenii ar trebui "să lucreze puţin mai mult". Legile actuale îi învaţă să fie leneşi

Ce spunea China prin şeful celui mai mare fond de investiţii, în urmă cu o săptămână: Europenii ar trebui "să lucreze puţin mai mult". Legile actuale îi fac leneşi

Autor: Adrian Voicu,

27.10.2011, 19:45 1104

Jin Liqun, preşedintele China Investment Corporation (CIC), cel mai mare fond de investiţii deţinut de statul chinez, atenţiona în umră cu o săptămână că europenii ar trebui "să muncească puţin mai mult" dacă vor să scoată zona euro din recesiune.

Oficialul spunea la vremea respectivă că occidentalii se bazează prea mult pe susţinere din partea statului, căutând soluţii din exterior la criza datoriilor, în loc să abordeze frontal problema.

Jin, citat de The Telegraph, a observat de asemenea că degradarea economică pe termen lung poate fi oprită doar prin modificarea legislaţiei muncii care în prezent face ca muncitorii din Vest să nu poată concura pe pieţele globale.

"Europa nu este de fapt în lipsă de bani. Europa trebuie să facă clar europenilor şi întregii lumi că problemele lor pot fi rezolvate. Cauza principală a problemelor este sistemul de ajutor de stat, construit astfel încă din Al Doilea Război Mondial - legile care induc lenea indolenţa", spunea Jin într-un interviu acordat postului de televiziune Channel Four News.

"Oamenii trebuie să lucreze un pic mai mult, trebuie să lucreze mai multe ore şi ar trebui să fie mai inovativi. Noi (chinezii - n.r.) lucrăm ca nebunii. Ţările din Europa au multe avantaje. Trebuie doar să apeleze la aceste avantaje şi vor fi înapoi pe propriile picoare".

Acum, China pare să fie singura soluţie pentru salvarea Europei de criza datoriilor, oficialii europeni apelând la preşeintele Hu Jintao pentru a ajuta cu fonduri Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară pentru achiziţia de obligaţiuni emise de guvernele din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO