Business Internaţional

Ce ţări din Europa mai sunt astăzi conduse de regi sau regine

Autor: Greta Bogdan, Mediafax

01.08.2016, 20:54 46421

În prezent, în Europa există zece familii regale, reprezentate de trei regine, patru regi, doi prinţi şi un Mare Duce.

Din cele 49 de ţări ale Europei, zece dintre ele sunt monarhii, respectiv: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania si Suedia, principatele Liechtenstein şi Monaco, dar şi Marele Ducat al Luxembourg-ului.

Olanda: monarhie constituţională ereditară. În 1983 s-a introdus principiul absolut al primului născut, în care cel mai mare dintre copiii monarhului succede la tron, indiferent dacă este femeie sau bărbat.

Casa de Orania-Nassau ocupă tronul încă de la formarea Regatului Olandei, în 1815.

Actualul suveran, Regina Beatrix, în vârstă de 78 de ani este la putere din 1980, anul abdicării mamei sale, Regina Juliana. La 30 aprilie 2013 Beatrix făcea acelaşi lucru, lăsând loc fiului său Willem-Alexander, atunci în vârstă de 46 de ani.

Moştenitoare a devenit astfel fiica mai mare a acestuia, Catharina-Amalia, în vârstă de 12 ani.

Marea Britanie: monarhie constituţională ereditară. Regula primului născut de sex masculin va fi înlocuită cu principiul strict al primului născut, copilul cuplului William şi Kate fiind primul în ordinea succesiunii la tron, indiferent dacă va fi băiat sau fată.

Familia regală din Marea Britanie este Casa de Windsor. Aceasta a abandonat numele de Saxa-Coburg şi Gotha 1917, decizie motivată de sentimentul anti-german.

Suveranul actual este regina Elisabeth II, lider al Commonwealth şi Bisericii Anglicane, care a urcat pe tron în 1952, după decesul tatălui său, George al VI-lea.

Moştenitorul tronului este fiul acesteia, prinţul Charles, în vârstă de 67 de ani.

Spania: monarhie constituţională ereditară, bazată pe principiul primului născut de sex masculin.

Excluzând cele câteva întreruperi, dintre care ce mai lungă fiind în perioada 1931-1975, în contextul celei de-a Doua Republici şi apoi a dictaturii lui Franco, casa de Bourbon ocupă tronul Spaniei de la 1700, odată cu sosirea lui Filip al V-lea, nepotul regelui francez Ludovic al XIV-lea.

Actualul rege este Juan Carlos I, în vârstă de 75 de ani, aflat la putere din 1975, cunoscut pentru rolul decisiv pe care l-a jucat în tranziţia către democraţie.

Moştenitorul tronului este Prinţul Felipe, în vârstă de 48 de ani.

Danemarca: monarhie constituţională ereditară, din 2009 mergând pe principiul absolut al primului născut.

Casa de Oldenburg, ramură a familiei Glucksburg din 1863, aceeaşi dinastie care reprezintă Norvegia, ocupă tronul Danemarcei din 1448.

Actualul suveran este regina Margrethe II, în vârstă de 76 de ani, care l-a succedat, în 1972, pe tatăl său, Frederik al IX-lea.

Printul moştenitor este fiul său, Frederick, în vârstă de 47 de ani.

Suedia: monarhie constituţională ereditară, cu principiul abosolut al primului născut, implementat în 1980.

Casa regală este Casa de Bernadotte, descendentă a mareşalului Imperiului Francez Jean-Baptiste Bernadotte, aflată la putere la Stockholm din 1818. Aceeaşi dinastie a ocupat tronul Norvegiei până în 1905.

Actualul rege este Carl XVI Gustaf, în vârstă de 70 de ani, care l-a succedat pe bunicul său, Gustaf VI Adolf în 1973.

Moştenitoarea tronului este Prinţesa Victoria, în prezent în vârstă de 38 de ani.

Norvegia: monarhie constituţională ereditară, bazată pe principiul absolut al primului născut, începând din 1990.

Casa de Oldenburg ocupă tronul Norvegiei din 1905, data destrămării Uniunii Suediei şi Norvegiei, şi apariţiei prinţului danez Carol (devenit Haakon VII).

Actualul rege este Harald al V-lea, în vârstă de 76 de ani, care l-a succedat pe tatăl său, Olav al V-lea, în 1991.

Prinţul moştenitor este Haakon Magnus, în vârstă de 42 de ani.

Belgia: monarhie constituţională ereditară, bazată pe principiul absolut al primului născut, începând din 1991.

Numele casei regale este Casa Belgiei, preferat începând cu anul 1920 celui de Saxa-Coburg, considerat prea germanic. Această familie ocupă tronul Belgiei de la crearea Regatului din 1831 şi alegerea prinţului german Leopold de Saxa-Coburg-Saalfeld, devenit Leopold I.

Suvernanul actual este Regele Belgienilor Albert al II-lea, în vârstă de 81 de ani, care l-a succedat la tron pe fratele său Baudouin, decedat în 1993.

Prinţul moştenitor este Philippe, în vârstă de 56 de ani.

Luxemburg: este un Mare Ducat ereditar, bazat pe principiul absolut al primului născut, începând cu 2011. Monarhie constituţională.

În secolul XIX, regele Olandei devine în acelaşi timp şi Mare Duce de Luxemburg. Începând cu 1890, a doua casă de Nassau va conduce Marele Ducat.

Actualul suveran este Marele Duce Henri, în vârstă de 58 de ani, care a ocupat tronul în urma abdicării tatălui său, Jean, în anul 2000.

Prinţul moştenitor este Guillaume, în vârstă de 34 de ani.

Monaco: principat ereditar, cu principiul primului născut de sex masculin şi monarhie constituţională din 1911.

Casa de Grimaldi este la putere din 1297, chiar dacă titlul de Principe de Monaco nu a fost utilizat până în 1612.

Suveranul actual este prinţul Albert al II-lea, în vârstă de 58 de ani, care l-a succedat pe tatăl său, Rainier al III-lea.

Moştenitoare este sora sa Carolina, în vârstă de 59 de ani, deoarece Albert nu are niciun copil rezultat în urma căsătoriei, până în prezent.

Liechetenstein: principat ereditar. Legea semi-salică prevede drept prioritar moştenitorul de sex masculin. Deşi este o monarhie constituţională, principele joacă un rol politic important.

La putere sa află Casa de Liechtenstein, începând cu 1608. Acest mic stat aflat între Elveţia şi Austria dobândeşte statutul de principat în 1719.

Suveranul actual este prinţul Hans-Adam al II-lea, în vârstă de 71 de ani, care l-a succedat pe tatăl său Franz Joseph al II-lea în 1989.

Moştenitorul tronului este Prinţul Alois, în vârstă de 47 de ani, regent începând cu anul 2004.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO