Business Internaţional

Ce Trump a încercat şi ar încerca din nou cu forţa, Biden obţine cu subvenţii şi cu o strategie coerentă. Companiile germane investesc în masă în America. Germania pierde

Ce Trump a încercat şi ar încerca din nou cu forţa,...

Autor: Catalina Apostoiu

20.02.2024, 00:05 430

În timpul mandatului său de pre­şedinte al Americii, Trump a pornit un război comercial împotriva Europei, impunând şi ameninţând cu tarife pentru a elimina practici co­mer­ciale neloiale şi a întări baza ma­nufacturieră a SUA.

Trump a băgat spaima în com­paniile germane, ameninţând cu tari­fe auto, însă a obţinut rezultate con­tro­versate. Pe de o parte, el a declarat că sunt prea multe maşini germane care circulă prin America, iar pe de alta a cerut BMW să-şi con­struiască o fabrică pe plan local.

Constructorul auto german chiar şi-a construit o unitate în SUA, în Spartanburg, Carolina de Sud, în tim­pul mandatului lui Trump şi a investit milioane de dolari acolo pentru a-şi extinde puternic capacitatea de pro­ducţie. BMW s-a gândit chiar să con­struiască o a doua uzină în SUA pentru motoare pe măsură ce admi­nis­traţia se apropia de o decizie de impozitare a tuturor maşinilor şi com­ponentelor auto importate din afara Americii de Nord.

Totuşi, nu este sigur că amenin­ţările lui Trump au fost cele care au con­vins companiile germane să in­ves­tească în Germania, acestea având planuri în acest sens de multă vreme. Orientarea companiilor ger­ma­ne către SUA şi alte regiuni da­tează de multă vreme, pe fondul eforturilor de delocalizare şi de pro­ducţie mai aproape de pieţele de desfacere şi în ţări mai ieftine.

În 2019, an din mandatul de pre­şedinte al lui Trump, 30% din inves­tiţiile străine directe germane au mers către SUA.

Acum, companiile germane sunt încurajate de actuala administraţie Biden să investească în SUA. Atrase de economia americană puternică şi de stimulente fiscale generoase, com­paniile germane iau cu asalt America cu angajamente solide de investiţii, potrivit Financial Times.

Asta chiar în contextul în care con­diţiile de pe piaţa internă şi din China, cel mai mare partener comer­cial al acestora, sunt în deteriorare.

Companiile germane au anunţat angajamente de capital în valoare record de 15,7 miliarde de dolari în pro­iecte americane anul trecut, în creştere de la 8,2 miliarde dolari cu un an în urmă, cu mult sub angaja­mentele de 5,9 miliarde de dolari făcute pentru China.

Suma angajată pentru SUA a reprezentat aproximativ 15% din volumul total al angajamentelor în 2023, comparativ cu 6% în anul anterior.

Boomul de investiţii acoperă primul an de când administraţia Biden a adoptat Inflation Reduction Act şi Chips and Science Act, care ofer peste 400 miliarde de dolari sub formă de credite fiscale, împrumuturi şi subvenţii cu obeictivul reclădirii sectorului manufacturier american şi accelerării tranziţiei energetice.

Companiile germane au anunţat 185 de proiecte de capital în SUA în 2023, 73 fiind în sectorul manufacturier. În acelaşi timp, există semne că boomul investiţional va continua.

Un raport recent al Camerei Germane a Industriei şi Comerţului anticipează că SUA vor lua locul Chinei ca cel mai important partener comercial al Germaniei până în 2025 cel mai târziu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO