Business Internaţional

Cea mai influenta banca de investitii de pe Wall Street obtine profituri record in primul trimestru

16.03.2006, 00:00 12

Goldman Sachs, cea mai puternica banca de investitii de pe Wall Street, a inregistrat pe primul trimestru al anului financiar curent un profit in valoare de 2,48 miliarde dolari, cu 64% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, stabilind un nou record pe Wall Street, informeaza Bloomberg.

Profiturile au crescut cu 50% fata de cele mai optimiste previziuni ale analistilor. David Viniar, directorul economic al Goldman Sachs, a declarat ca aceasta crestere reflecta performantele deosebite obtinute la toate diviziile bancii, mai ales la cele din Europa si Asia. Desi a precizat ca aceste rezultate vor fi greu de obtinut si in trimestrul viitor, Vinar considera ca "la momentul actual, mediul de afaceri este foarte favorabil".

Actiunile Goldman Sachs au inregistrat cea mai puternica apreciere intr-o singura zi din ultimii trei ani, de 6,2%, pana la un pret de 149,42 dolari, dupa ce compania a anuntat un profit net cu 64% mai mare, cele 2,48 miliarde dolari echivaland cu un castig de 5,08 dolari pe actiune.

Profitul obtinut de Goldman Sachs in trimestrul incheiat pe 24 februarie este mai mare decat cel de pe intreg anul fiscal 2002, depasind cu 50% cele mai optimiste previziuni ale analistilor. Estimarile acestora erau in jurul valorii de 1,31 mld. euro si un castig de 3,28 dolari (2,75 euro) pe actiune. In perioada similara a anului trecut Goldman Sachs a obtinut un profit de 1,5 mld. dolari (1,26 mld. euro), respectiv 2,9 dolari (2,46 euro) pe actiune. Dividendele oferite in acest trimestru au crescut de la 21 la 30 de eurocenti, comparativ cu trimestrul patru al anului trecut.

"Scepticii spun de vreo trei-patru ani ca nu putem continua cu aceste rezultate atat de bune si totusi noi le continuam, de la trimestru la trimestru, de la an la an", a declarat Viniar.

Oficialii Goldman au explicat aceasta crestere prin aprecierea simultana a celor mai importanti indici. In primul trimestru al anului fiscal indicele Standard& Poors 500 a crescut cu 2,5%, principalul indicele al bursei din Londra, FTSE 100, si cel chinez, Hang Seng, s-au apreciat cu cate 5,6%, in timp ce indicele bursier japonez Nikkei 225 a urcat cu 7,1 procente.

"Aceasta crestere masiva (care este in mare parte o functie a lipsei de transparenta a operatiunilor) face ca previziunile sa devina un exercitiu inutil si nimeni nu poate face o estimare despre consistenta acestor niveluri de venituri. Pentru moment nu putem decat sa observam ceea ce este oricum evident, anume ca aceasta cutie neagra genereaza sume imense de bani", este de parere David Trone, analist la Fox-Pitt Kelton.

Principalii concurenti ai Goldman, bancile Lehman Brothers si Bear Stearns, vor publica saptamana aceasta cifrele referitoare la profiturile pe primul trimestru. Conform analistilor de la Thomson, si aceste doua banci vor raporta profituri peste medie. victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO