Business Internaţional

Cehia modifică TVA pentru a susţine reformarea pensiilor

Cehia modifică TVA pentru a susţine reformarea pensiilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

26.05.2011, 23:41 1092

Guvernul ceh a aprobat un proiect de lege de modificare a TVA înscopul fi­­nan­ţării unui plan de reformare a siste­mu­lui depensii, a declarat primul-mi­nistru Petr Necas, citat deBloom­berg.

Conform proiectului propus, care are nevoie de aprobareaparlamentului ţării, rata redusă a TVA va fi majorată de la 10% la14% anul viitor, în timp ce rata standard va rămâne neschimbată la20%, potrivit unei înţelegeri încheiate în­tre cele trei partide ceconstituie coa­liţia de guvernământ din Cehia. Ratele vor fiunificate la 17,5% înce­pând cu 2013.

Guvernul va folosi veniturile obţi­nute din majorarea taxei pevaloarea adău­gată pentru a acoperi gaura din fi­nan­ţele de statcare va apărea după ce an­gajaţii vor începe să-şi redirecţioneze oparte a contribuţiilor sociale în conturi personale în 2013. Cehiaeste ultima din cele mai mari patru economii foste co­muniste dinUE care introduce pensiile private, în con­diţiile în care guvernulse aşteaptă la o scădere a numărului de an­gajaţi care plătescpentru pensiile celor pen­sionaţi pe fondul îmbătrâniriipopu­laţiei.

Guvernul ceh vrea să evite difi­cul­tăţile întâmpinate deUngaria şi Polonia, unde modificările legate de pensii au ma­joratdeficitele bugetare, forţând o inversare a reformelor.

Ministerul ceh al finanţelor a esti­mat că modificările aduseTVA ar putea aduce o creştere a ratei inflaţiei cu 1,2 procenteanul viitor. Banca centrală a estimat impactul la 1,1%. Toţiconsu­ma­torii cehi vor fi afectaţi de majorarea TVA, care va ducela creş­terea pre­ţurilor alimentelor, medica­men­­telor,trans­portului public şi servi­ciilor me­dicale. Rata unificată aTVA îi va afecta cel mai mult pe cei cu venituri scăzute.

AFACERI DE LA ZERO