Business Internaţional

Cehia: Nu avem nevoie de euro prea curand

20.11.2007, 19:52 33

Cehia, care s-a angajat conform legislatiei comunitare sa renunte la moneda nationala in favoarea euro, este asteptata sa stabileasca o noua data pentru adoptarea monedei unice, dupa ce anul trecut a abandonat planul care prevedea efectuarea acestei operatiuni in 2010, scrie Bloomberg.
Tara "isi mai poate permite" sa mentina coroana ca moneda oficiala a tarii, chiar si in eventualitatea in care toate statele vecine ar adopta moneda unica europeana, spune guvernatorul bancii centrale de la Praga, Zdenek Tuma.
"Economia Cehiei a inregistrat in ultimii ani un ritm de crestere cuprins intre 5% si 6%, acesta nefiind, in nici un caz, un esec", a declarat Tuma.
"Tocmai din acest motiv cred ca ne putem permite sa ramanem in afara zonei euro. Nu cred ca in 1990 ne-am fi putut astepta la o crestere atat de mare a increderii pe care cehii o manifesta vizavi de coroana", a adaugat el, referindu-se la nivelul record pe care moneda nationala a Cehiei
l-a atins in raport cu euro.
Un euro a fost cotat luni la 26,65 coroane cehesti, dupa ce saptamana trecuta inregistrase un record de 26,50 coroane/euro. De asemenea, moneda ceheasca a inregistrat o apreciere de 14,4% in fata dolarului american, ceea ce a temperat efectele cresterii pretului barilului de petrol.
Rata de referinta a dobanzii in Cehia este de 3,25%, fiind cea mai scazuta din Uniunea Europeana, iar aprecierea coroanei in fata monedei europene, spune Tuma, i-a determinat pe strategii bancii centrale sa o mentina neschimbata la sedinta din 25 octombrie. Guvernul condus de Mirek Topolanek a introdus un nou sistem fiscal si reduceri ale cheltuielilor sociale menite sa aduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB in 2008.
Mai mult, cabinetul a promis o revizuire a sistemului de pensii si a programelor publice de sanatate.
Cu toate acestea, guvernatorul bancii centrale crede ca actiunile executivului nu sunt suficiente. "Nu este de ajuns doar sa adoptam o serie de reforme, ci trebuie sa ne cream un spatiu de manevra suficient de larg pentru a putea manevra eventualele socuri economice", a declarat el.
Pentru a putea adopta moneda unica europeana, un stat trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, precum pragul deficitului bugetar, nivelul datoriilor, pragul de inflatie si nivelul ratei de referinta a dobanzii pe tremen lung. Mai mult, acesta trebuie sa intre in mecanismul ratelor de schimb, un test de cel putin doi ani de stabilitate valutara.
Astfel, amanand termenul de adoptare a monedei europene, Cehia spera sa evite situatia Lituaniei, a carei cerere de adoptare a euro a fost respinsa anul trecut, dupa ce rata inflatiei a ajuns la un nivel ridicat. Slovacia intentioneaza sa adopte euro in anul 2009.
Tuma spune insa ca Cehia va trebui sa adopte in cele din urma moneda unica.
"Nimeni nu spune ca intentionam sa amanam acest moment la nesfarsit", a declarat guvernatorul. "Este insa adevarat ca pe masura ce succesele economice ale tarii cresc, importanta euro scade. Dar, ne-am asumat un angajament in momentul in care am semnat tratatul de aderare si va trebui sa-l respectam. Va fi doar o chestiune de timp", a adaugat el.
El a refuzat sa mentioneze o data la care Cehia va adopta moneda europeana, adaugand ca decizia va fi "una politica".
Premierul Topolanek a declarat saptamana trecuta ca termenul de adoptare a euro in 2012 este nerealist, deoarece in aceasta situatie criteriile de adoptare va trebui indeplinite pana in 2008, ceea ce nu este posibil fara reformarea sistemului de pensii si a programelor publice de sanatate. Mai mult, Mojmir Hampl, strateg al bancii centrale de la Praga, considera ca economia Cehiei nu este pregatita pentru schimbarea monedei nationale, o actiune rapida putand conduce la cresterea semnificativa a inflatiei.
Totusi, banca centrala estimeaza o crestere usoara a ratei inflatiei, pana la 5,1% in 2008, cresterea fiind determinata, in principal, de marirea impozitelor indirecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO