Business Internaţional

Cehii dau italienilor ultima mare banca

31.10.2002, 00:00 8

Banca Nationala a Cehiei (BNC) a aprobat saptamana trecuta ca grupul de investitii italian Invesmart sa preia pachetul majoritar al bancii cehe Union Banka (UB), relateaza Prague Business Journal.
Astfel, ultima banca mare a Cehiei destinata vanzarii va trece in maini straine. Presedintele consiliului de administratie al Invesmart, Paolo Catalfamo, a declarat saptamana trecuta ca strategia pe termen scurt a grupului are in vedere restructurarea bancii si ulterior vanzarea ei catre o banca internationala in cel mult doi ani de zile.
O parte dintre analisti sunt insa de parere ca Invesmart are o sarcina extrem de dificila daca vrea sa pregateasca banca UB pentru vanzare. Creditele neperformate cumulate pana acum vor necesita o finantare solida sau ajutoare din partea statului, daca Invesmart vrea sa faca banca atractiva pentru marii jucatori internationali.
BNC a aprobat tranzactia la a doua prezentare a dosarului de catre Invesmart. Banca a respins prima intentie de preluare a Invesmart de la inceputul lunii octombrie si a solicitat mai multe informatii pentru a dovedi ca grupul are resurse financiare suficiente atat pentru achizitie cat si pentru restructurare. Reprezentantii grupului Invesmart au subliniat faptul ca nu intentioneaza sa devina proprietarul UB pe termen nelimitat.
"Rolul nostru in preluarea UB este clar", a spus Catalfamo. "Vrem sa restructuram banca, sa reevaluam portofoliul sau de investitii si sa introducem o serie de noi produse. Perioada de tranzitie ar trebui sa dureze intre 12 si 18 luni, dupa care vom cauta un investitor strategic", a spus Catalfamo.
Investitorul ideal ar fi o banca internationala care ar cumpara mai intai un pachet minoritar dupa care ar archizitiona si restul de 50% detinut de Invesmart.
Analistii financiari nu s-au aratat surprinsi de strategia Invesmart, insa unii dintre ei au pus sub semnul intrebarii posibilitatea de a restructura si de a vinde apoi banca UB care opereaza deja de trei ani.
"Extinderea UB va fi foarte dificila din cauza cresterii competitiei pe piata de retail bancar, iar bancile mici precum UB vor trebui sa se lupte din greu pentru a supravietui", a spus Martin Skaroupka, un analist la Conseq Finance. "Banca are in portofoliu o serie de credite cu un risc foarte ridicat care provin din trecut, iar Invesmart fie va solicita suport financiar din partea statului pentru lichidarea acestor creante fie va trebui sa investeasca sume foarte mari pentru restructurarea bancii".
BNC a anuntat in repetate randuri ca nu va mai acorda licente bancare in viitorul apropiat, astfel ca posibilitatile bancilor internationale de intra pe piata locala au devenit foarte limitate. Dupa vanzarea bancii Zivnostenska Banka catre Unicredito Italiano, UB ramasese singura banca pentru care se cauta un nou proprietar.
"Creditele neperformante sunt principala problema a UB. Ea dispune in prezent de o retea de filiale si de o baza stabila de clienti cu care va trebui sa operam", a mai spus Catalfamo.
Pierderile UB pentru anul 2001 s-au ridicat la suma de 211 de milioane de coroane cehe (6,8 milioane de euro). Oficialii bancii estimeaza ca in 2002 banca va inregistra un profit de 120 de milioane de coroane cehe. Pe primul semestru al anului curent, banca o realizat un profit operational net de 74 de milioane de coroane cehe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO