Business Internaţional

Cehii raman campioni la atragerea investitiilor straine

14.01.2003, 00:00 9

Valoarea investitiilor straine atrase anul acesta de Republica Ceha, cu exceptia veniturilor obtinute din vanzarile activelor statului, ar putea atinge 3 miliarde de dolari, mentinandu-se la un nivel similar cu cel de anul trecut, a precizat Martin Jahn, directorul agentiei de stat CzechInvest.
Estimarile facute de analistii filialei Raiffeisen Bank din Republica Ceha arata ca anul trecut investitiile straine s-au ridicat la  3,2 miliarde de dolari, fara vanzarile de active ale statului, care daca ar fi incluse ar ridica valoarea la 7,7 miliarde de dolari.
Republica Ceha se afla pe primul loc in topul tarilor candidate la aderare in ceea ce priveste volumul investitiilor straine atrase anul trecut. Companiile din tarile dezvolatate investesc in Europa Centrala si de Est unde costurile cu forta de munca sunt inca mai mici decat in Vest.
"Structura investitiilor s-a modificat de la cantitate catre calitate", a spus Jahn si a amintit de proiecte recente cum ar fi centrele tehnologice deschise de Matsushita Electric Industrial Co. si Logica Plc.
PSA Peugeut Citroen urmeaza sa anunte in aceasta luna initiativa sa de a deschide un centru de productie de 700 de milioane de euro, iar Hyunday Motors pregateste de asemenea o investitie.
Ungaria este de asemenea o posibila locatie pentru aceste investitii, potrivit anunturilor facute de guvernul acestei tari.
O divizie a Honeywell International Inc. a anuntat ca va deschide un centru pentru de cercetare in Brno, cel de-al doilea mare oras din Republica Ceha.
Honeywell intentioneaza de asemenea sa-si construiasca centrul global de dezvoltare a produselor de control pentru imobile si a sistemelor de combustie. Acesta ar fi al treilea centru de cercetare al companiei din Republica Ceha.

Investitorii se decid mai greu
Delinul economic din Uniunea Europeana (UE), care a lovit cel mai grav Germania, cel mai mare partener comercial al Republicii Cehe, nu a redus pana acum numarul de proiecte de investitii catre Republica Ceha. In schimb, a marit perioada pe care o iau companiile inainte de a se decide sa investeasca.
"Este o tendinta clara de a astepta mai mult timp", a spus Jahn.
Republica Ceha, cea de-a doua tara candidata din punct de vedere al numarului de locuitori, a atras investitii din partea producatorilor internationali de electronice si componente auto, care au profitat de pozitia sa geografica, de reteaua producatorilor interni si de forta de munca relativ ieftina si destul de bine pregatita.
Investitiile directe pe cap de locuitor au fost in perioada 1993-2001 de 2.432 de dolari. A fost urmata de Ungaria, cu 2. 256 de dolari si de Estonia cu 2.238 de dolari. Slovacia a fost pe locul sapte cu 1.017 dolari, urmata de Polonia cu 1.009 dolari.
Investitiile directe in Republica Ceha au fost stimulate de vanzarea de catre stat primelor doua banci ale tarii si de vanzarea de anul trecut a companiei nationale de gaz catre RWE din Germania.
Alte investitii au fost facute de Royal Philips Electronics NV si Matsushita.
Analistii spun ca o parte din companii au fost atrase de Republica Ceha pentru ca le ofera costuri mai mici, intr-o perioada in care incetinirea economica din Occident diminuaza sansele de profit.
Republica Ceha incearca sa atraga investitori in industriile traditionale. Dintre aceste sectoare cele mai importante sunt: productia de automobile si de componente electrice, biotehnologia, produsele farmaceutice si aviata.
Pentru Republica Ceha, aderarea la UE nu va insemna o schimbare radicala a fluxurilor de investitii straine directe, potrivit lui Pavel Sobisek, economist sef la HVB Cehia.
"Vor fi mai putine oportunitati pentru proiectele ample din cauza cresterii costurilor cu forta de munca" a adaugat Jahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO