Business Internaţional

Cel mai bogat om din Polonia are o avere de 2,1 miliarde de euro

Cel mai bogat om din Polonia are o avere de 2,1 miliarde de euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

22.06.2011, 00:04 674

Magnatul Jan Kulczyk, cu ope­raţiuni în domeniul energiei,construc­ţiilor, berii şi vânzării de automobile, este încontinuare cel mai bogat po­lonez, cu o avere estimată la 8,5miliarde de zloţi (2,14 miliarde de euro), potrivit clasamentuluianual al celor mai bogaţi 100 de polonezi realizat de revistaWprost, scrie War­saw Business Journal.

Proprietar al Kulczyk Holding, omul de afaceri polonez seconcentrează în prezent pe mai multe sectoare, cum ar fi cel alpetrolului şi gazelor, energiei, infrastructurii şi imobiliar.

Poziţia secundă este ocupată de Zygmunt Solorz-Zak, proprietaral platformei de televiziune Cyfrowy Polsat şi al Invest Bank, cu oavere de 7,9 mld. zloţi (1,98 mld. euro). Compania Cyfrowy Polsateste listată pe bursa din Varşovia şi are o valoare de piaţă de 1,4mld. euro. Kulczyk şi Zygmunt Solorz-Zak ocupă primele două poziţiiale topului pentru al patrulea an consecutiv. Ambii şi-au sporitaverile faţă de anul trecut, când Kulczyk deţinea 7,1 mld. zloţi,iar Solorz-Zak 6,6 mld. zloţi.

Pe poziţia a treia s-a situat magnatul din sectorul bancar şiimobiliar Leszek Czarnecki, cu o avere estimată la 7,5 mld.zloţi.

Autorii clasamentului remarcă faptul că averea celui mai bogatom al lumii, magnatul mexican din domeniul telecom Carlos SlimHelu, estimată la aproximativ 74 de miliarde de dolari, este depeste două ori mai mare decât averea combinată a tuturor celor 100cei mai bogaţi polonezi, de aproximativ

93 miliarde de zloţi, sau 33,15 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este omul de afaceri Dinu Patriciu, care areo avere estimată de revista americană Forbes la 2,2 miliarde dedolari (1,55 miliarde de euro).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO