Business Internaţional

Cel mai mare fond de obligaţiuni din lume a preferat să nu rişte cu un outsider şi a pus la conducere pe unul dintre cei mai fideli directori

Cel mai mare fond de obligaţiuni din lume a preferat să...

Autor: Daniela Stoican

05.03.2014, 20:37 607

Doug Hodge, noul director general al grupului american Pimco care administrează cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, a preluat după 25 de ani de experienţă în companie conducerea acesteia de la Mohamed El-Erian într-un moment în care compania continuă să piardă bani, scrie The Financial Times.

Demisia lui El-Erian de la conducerea companiei, în urmă cu aproape două luni, a venit ca un şoc atât în interiorul companiei, cât şi în afară, determinând transformări care

într-un final l-au propulsat pe directorul ope­raţional, Hodge, mai tânăr, în poziţia de CEO. El-Erian are 55 de ani, pe când Hodge are 43 de ani. Hodge are misiunea să stopeze ieşirile masive de capital.

Pimco continua în februarie să piardă bani, cu cel mai important fond al companiei, Pimco Total Return, cel specializat pe investiţii în obligaţiuni, micşorându-se cu 1,6 miliarde de dolari doar în această lună, la 236 miliarde de dolari. Februarie este a zecea lună consecutivă în care fondul a înregistrat ieşiri de capital.

 „Acesta este un moment de cotitură în istoria Pimco şi un moment care necesită implicarea mea totală“, spune Hodge.

El-Erian, unul dintre cei mai apreciaţi profesionişti din piaţa administrării de active, urmează să plece din companie la mijlocul lui martie. El era şi codirector de investiţii, alături de Bill Gross, fondatorul Pimco şi managing director – cea mai mare funcţie executivă  a companiei. În urma demisiei lui El-Erian, Gross a devenit singurul director de investiţii.

„Într-adevăr, plecarea lui Mohamed a fost o surpriză“, spune Hodge. „Dar un comitet de selecţie format din lideri cu experienţă ai firmei, prezidat de Bill, a analizat candidaţii din interior, dar şi din afara companiei, în măsura în care a considerat necesar acest lucru. Alegerea lor am fost eu“, explică Hodge.

Pimco a numit şi şase directori de investiţii adjuncţi care să lucreze alături de Gross, printre ei fiind Andrew Balls, fratele lui Edward Balls, cel care conduce ministerul finanţelor din guvernul paralel al opoziţiei parlamentare britanice, o funcţie onorifică, fără rol constituţional. Andrew a fost timp de opt ani corespondent economic pentru Financial Times.

„Eu aş spune că având mai mulţi oameni cu rol de adjuncţi, ne asigurăm viitorul“, spune Hodge.

Noul CEO neagă hotărât informaţiile apărute în presa internaţională conform cărora El-Erian ar fi demisionat în urma unei relaţii conflictuale cu fondatorul companiei, iar Gross, în vârstă de 69 de ani, insistă asupra devotamentului său faţă de Pimco, declarând pentru CNBC că mai are „cinci ani buni“ de oferit companiei. Cât despre Hodge, el spune că nu are de gând să plece nicăieri.

 

Trebuie să-i liniştească pe investitori şi să oprească Hemoragia de capital

Cariera lui Doug Hodge la Pimco

1989 - 2002: Vicepreşedinte executiv şi manager de conturi

2002 - 2009: Managing director şi şef al diviziei Asia-Pacific

2009 - 2014: Managing director şi COO

2014: Managing director şi CEO al Pimco

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO