Business Internaţional

Cel mai puternic bancher spaniol este acuzat de frauda

08.10.2004, 00:00 18



Emilio Botin, presedinte al Santander Central Hispano, cea mai mare banca spaniola, urmeaza sa fie judecat de catre Curtea Nationala de Justitie, a anuntat Teresa Palacios, judecatoare, citata de BBC News.



Data pentru desfasurarea procesului lansat impotriva lui Botin, ce a condus oferta lansata recent de catre banca spaniola pentru grupul bancar Abbey din Marea Britanie, urmeaza a fi stabilita de un numar de trei judecatori.



Cazul dateaza din anii '80, cand banca a oferit ceea ce procurorii au numit produse de investitii ilegale, prin care aceasta se facea vinovata de evaziune fiscala.



In ordinul sau scris, judecatoarea Palacios arata ca in urma comiterii acestei fraude, trezoreria spaniola a pierdut venituri din impozite in valoare de 85 milioane de euro.



Alti trei fosti oficiali ai bancii au fost de asemenea chemati in judecata, impreuna cu 28 de clienti ce au cumparat produsele respective de investitii, conform ordinului judecatoarei.



Cazul a fost initial depus impotriva SCH la inceputul anilor '90, acuzatiile fiind in cea mai mare parte formulate impotriva lui Botin si a altor patru manageri.



Unul din manageri a decedat intre timp.



Botin, Rodrigo Echenique, membru al consiliului de conducere al bancii spaniole si alti doi fosti manageri, ar putea fi condamnati la executarea unei sentinte maxime de patru ani, a declarat un oficial al curtii de justitie.



Numele bancii a aparut in mod repetat in relatarile presei in ultimul timp, aceasta incercand sa achizitioneze grupul bancar Abbey, aflat pe locul sase in Marea Britanie. In septembrie, banca rivala HBOS a decis sa nu mai depuna nici o oferta pentru Abbey, ramanand astfel in cursa numai oferta SCH, estimata la o valoare de 8,7 miliarde de lire sterline.



SCH a anuntat ca tranzactia, ce va reprezenta cea mai ampla alianta incheiata vreodata in sectorul european de operatiuni bancare cu persoane individuale, urmeaza a fi finalizata pe 12 noiembrie.



Cei patru acuzati vor trebui sa depuna o suma totala de 84,9 milioane de euro, suma ce a fost stabilita drept forma de rambursare, si ce urmeaza a fi returnata in cazul in care cei patru vor fi declarati nevinovati. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO