Business Internaţional

Cel mai vechi transportator naval din lume, o companie britanică înfiinţată în 1730, a intrat în lichidare

Autor: Bogdan Cojocaru

09.08.2012, 17:53 149

După aproape 300 de ani de activitate, transportatorul naval britanic Stephenson Clarke a încercat să-şi vândă vapoarele şi să diminueze cheltuielile pentru a face faţă cererii slabe pentru transportul de materii prime precum cărbune, cereale şi minereuri. Însă la începutul acestei luni a fost numit un lichidator pentru companie, care şi-a vândut ultimul vapor în iulie, scrie The Telegraph.

"Deşi am putut rezista problemelor economice anterioare, actualele condiţii de pe piaţă sunt printre cele mai dificile pe care le-am întâlnit, şi nu e nicio speranţă de revenire pentru următoarele 12-18 luni cel puţin", a declarat un purtător de cuvânt al Stephenson Clarke.

Companiile care transportă materii prime au comandat un mare număr de nave noi între 2007 şi 2009, perioadă în care transportul naval de marfă a atins niveluri record. Însă capacitatea suplimentară de transport a venit tocmai când economiile lumii au început să aibă dificultăţi.

Fraţii Ralph şi Robert Clarke au înfiinţat transportatorul în timpul domniei regelui George al II-lea, după ce au cumpărat o participaţie la o companie de transport maritim.

Stephenson Clarke a prosperat în timpul revoluţiei industriale livrând cărbune către porturile Angliei şi apoi diferite materii prime în nordul Europei, în regiunile din jurul Mării Mediterane şi în Vestul Africii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO