Business Internaţional

Chevron mareste oferta pentru Unocal. Sansele ca Fu Chengyu sa castige razboiul scad tot mai mult

21.07.2005, 18:56 23

Chevron, a doua companie petroliera din SUA, a marit marti oferta de cumparare a Unocal la 17,1 miliarde de dolari sau 63 de dolari pe actiune, de la cei 60 de dolari pe actiune oferiti anterior, scrie CNN Money.

Suma pusa in joc de gigantul petrolier american nu depaseste insa cele 18,5 mld. dolari sau 67 de dolari pe actiune promisi de CNOOC, al carui actionar majoritar este statul chinez.

Acest lucru face ca presiunea asupra CNOOC sa creasca. Surse apropiate afacerii spun ca Fu Chengyu, presedintele companiei din China, a primit saptamana trecuta aprobarea consiliului de administratie pentru marirea ofertei de cumparare a Unocal pana la 19 mld. dolari sau 69 de dolari pe actiune. Totusi, conducerea companiei americane a declarat ca prefera oferta celor de la Chevron.



Visul american

In ultimele zile ale lunii decembrie 2004, Fu Chengyu, presedintele si directorul general al China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), o societate controlata de Republica Populara Chineza, a pasit pe teritoriul american pentru a se intalni cu Charles Williamson, presedintele Unocal.

Unocal, a noua companie petroliera americana, situata in El Segundo, California de Sud, desfasoara numeroase activitati in Asia. CNOOC, in schimb, are numai 2.000 de angajati, de trei ori mai putini decat Unocal. El nu a ascuns, insa, scopul vizitei sale la Los Angeles, si anume achizitia Unocal. Fu Chengyu a trecut repede peste reticentele reprezentantilor companiei americane si a pus pe masa presedintelui acesteia 13 miliarde de dolari, o suma aproape egala cu contravaloarea capitalizarii sale bursiere. Bani lichizi!

Pe 16 ianuarie, Financial Times a "vandut acest pont". Asa ca, numai cateva ore mai tarziu, David O''Reilly, patronul firmei olandeze Chevron, a propus o alianta celor de la Unocal.



Inaintea Totalului

Cu o activitate destul de restransa in ultima perioada, a doua companie petroliera americana are nevoie sa isi largeasca perimetrul de activitate si rezervele pentru a continua listarea pe bursa. Achizitia Unocal urma sa urce firma pe locul patru mondial in randul companiilor petroliere, chiar inaintea francezilor de la Total.

Asadar, a inceput un adevarat duel intre cele doua mari firme petroliere, care s-au aliat

intr-un proiect de 35 de miliarde de dolari pentru constructia unei conducte de transport a gazului din Austria spre terminalele portuare chinezesti. Concurenta este insa inegala daca fiecare protagonist prezinta unele puncte slabe. Chevron, spre exemplu, este o mare si veche intreprindere privata, ai caror actionari primesc 15% din profitul companiei. Pe de alta parte, CNOOC, desi de putin timp cotata la bursa din Hong Kong, este controlata de statul chinez, ceea ce face sa aiba usor acces la capacitati financiare semnificative. Putem vorbi, astfel, de un important organism politico-mediatico-juridic. Cabinete de avocati, banci, senatori, birouri de relatii publice sunt toate implicate in desfasurarea activitatilor celor doua companii.

Chevron a facut apel la senatorii americani, care sunt foarte interesati de soarta activelor plasate strategic pe teritoriul Statelor Unite si vrea sa convinga Comitetul de Investitii Straine din Statele Unite (CFIUS) sa analizeze cu atentie daca o victorie a CNOOC in acest caz este compatibila cu "mentinerea sigurantei nationale".

Reprezentantii companiei americane ofera doua argumente principale care sa sustina pozitia lor impotriva operatiunii desfasurate de CNOOC in SUA. In primul rand, spun ei, CNOOC beneficiaza de subventii de stat. In momentul in care ea ofera 67 de dolari pentru o actiune Unocal, cel putin 10 dolari sunt dati de Pekin prin intermediul imprumuturilor cu dobanda zero, al caror beneficiar este CNOOC si, implicit presedintele Fu Chengyu. In al doilea rand, oferta publica de cumparare a Unocal nu este deloc corecta, deoarece nici o companie americana nu ar putea primi vreodata autorizatia statului chinez pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al unei firme din China. Nici dimensiunea geopolitica a acestei operatiuni nu poate fi neglijata. Impreuna cu Unocal, compania petroliera chineza ar deveni cel mai mare furnizor de gaz din Asia.

"Asta inseamna ca statul chinez va prelua controlul asupra pietelor de gaz din mai multe tari din Asia de Sud-Est, precum Thailanda, Vietnam, Indonezia sau Birmania", a declarat un avocat la curent cu dosarul CNOOC-Unocal.

Din aceste considerente, CNOOC si-a atras de partea sa "sfatuitori cu prestanta" in Statele Unite. Unul dintre acestia este cabinetul de lobbying Akin Gump Strauss Hauer & Feld din Texas, unul dintre finantatorii campaniilor electorale ale Partidului Republican, care l-a sfatuit pe Fu Chengyu sa mentioneze diploma sa de inginer de la Universitatea din California, deoarece Unocal face parte din "consiliul de donatori" ai acesteia. De asemenea, pentru relatia cu mass-media, CNOOC a ales cabinetul Public Strategies, al carui vicepresedinte, Mark McKinnon, a fost consilierul in relatii publice al lui George W. Bush, pe parcursul campaniilor electorale din 2000 si 2004. Un foarte bun cunoscator al retelelor politice texane, McKinnon, nu este nimeni altul decat responsabilul de relatii publice al companiei Enron.

Asadar, in urma sfaturilor primite, argumentele oferite de Fu Chengyu au fost pe masura celor de la Chevron. CNOOC spune, in primul rand, ca petrolul controlat de SUA nu acopera decat 1% din consumul american, iar mare parte din productia realizata de Unocal in Asia consta in doar cateva contracte pe termen lung cu Thailanda si Indonezia, care nu ar putea fi "deturnate" in favoarea Chinei. In plus, acele active din Asia produc mai mult gaz decat petrol, iar China are o productie mai slaba de petrol.

Pe scurt, obiectivul lui Fu Chengyu nu este acela de a acumula rezerve de hidrocarburi, ci acela de a constitui cat mai repede o companie puternica, care sa rivalizeze cu cele mai importante companii petroliere la nivel mondial.



Chevron a castigat prima batalie

In cadrul Unocal, care incearca de ceva timp sa isi gaseasca "salvatorul", domneste o stare de confuzie. Bineinteles ca ii dau dreptate companiei Chevron, care se impotriveste achizitiei de catre CNOOC, insa, pe de alta parte, compania este tentata de suma imensa de bani oferita de Fu Chengyu, si anume 18,5 miliarde de dolari, bani gheata.

Reprezentantii CNOOC depun si eforturi considerabile pentru a se apara de "aprecierile rautacioase" ale lui Kim Payne, un purtator de cuvant recent stabilit la Hong Kong. "CNOOC este o companie foarte tanara, aflata la inceputurile sale in randul companiilor grele ale statului. Principalul finantator al sau este Standard & Poor''s, care a depus 3 miliarde de dolari in trezorerie. Dar si alte banci la fel de prestigioase, precum JP Morgan sau Goldman Sachs au pus pe masa lui Fu Chengyu 1,5 miliarde de dolari pentru finantarea achizitiei Unocal. Ce si-ar mai putea dori?", spune el.

Chevron a castigat, insa, prima batalie. Pe 4 aprilie, la ora 4.30, ora Los Angelesului, reprezentantii Unocal au semnat un acord de fuziune cu gigantul petrolier american. CNOOC, care tocmai ii instiintasera pe cei de la Unocal, pe 29 martie, ca nu este capabila sa formuleze deocamdata o oferta oficiala, parea ca a pierdut chiar razboiul.

Fu Chengyu, care a initiat proiectul respectiv fara acordul consiliului de administratie, era nevoit sa faca fata unei adevarate "rebeliuni" din partea actionarilor companiei. Daca se vor confirma zvonurile cu privire la marirea ofertei facute de CNOOC, aceasta va insemna 500 de milioane de dolari scoase din buzunarul actionarilor (a statului chinez) pentru anularea acordului Unocal-Chevron, precum si alte 300 de milioane de dolari pentru plata bancilor si avocatilor consultati. Mai mult, legile din California privind protectia mediului obliga cumparatorul sa aduca terenul in starea initiala in care se afla inainte de a finaliza tranzactia, ceea ce inseamna alti bani de dat.

Pe 10 august, actionarii Unocal trebuie sa se intalneasca pentru votul cu privire la propunerea facuta publica de Chevron, care ar aduce grupul american pe locul patru mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO