Business Internaţional

Chevron vrea sa puna bete-n roate afacerii BP-TNK

15.10.2003, 00:00 17

Ucraina poarta discutii cu reprezentantii gigantului american de energie ChevronTexaco pentru incheierea unei intelegeri referitor la transportul petrolului brut extras din Marea Caspica printr-o contestata conducta ucrainiana, care ar submina competitorii rusi, a anuntat un oficial ucrainean la inceputul acestei saptamani.
Daca partile ajung la un consens, conducta de 674 kilometri care leaga portul Odessa de la Marea Neagra, cu orasul Brody, din vestul Ucrainei, ar putea fi umpluta cu petrol Chevron Texaco pana la sfarsitul acestui an, a spus Mihail Honchar, consultant al negociatorului-sef pentru transportul petrolului din Marea Caspica, Oleksandr Todiychuck. Conducta ar putea deservi transportul a 180.000 barili pe zi.
Conducta ucraineana  a fost subiect de controversa pentru vreo doi ani, pana s-a decis daca sa se transporte prin ea petrol rusesc, de la Brody la Odessa, pentru incarcarea petrolierelor, sau invers, de la Odessa la Brody, cu petrol din Marea Caspica. Acordul cu ChevronTexaco, companie ce controleaza unul dintre cele mai mari depozite petroliere din lume, in Kazakstan, ar pune in umbra afacerea concurenta incheiata de rusii de la TNK.
Saptamana trecuta, operatorul de conducte din Ucraina a facut presiuni asupra guvernului pentru a accepta oferta din partea gigantului TNK-BP, de a transporta 450.000 tone de petrol prin conducta, la Odessa, dar reprezentanti ai guvernului au declarat ca nu se va lua o decizie pana in luna ianuarie.
Funizorii caspici si rusi fac presiuni de cateva luni pentru a se decide directia conductei, incercand sa creasca exporturile cand preturile la petrol sunt inca la nivele ridicate. Analistii cred ca cei care vor reusi sa intre primii pe conducta, se vor bucura de o mare influenta asupra deciziilor legate de traficul permanent al conductei.
Negocierile dintre ChevronTexaco si reprezentantii guvernului din Ucraina vin la cateva zile dupa ce vicepresedintele american Dick Cheney a avut discutii legate de aceeasi conducta cu prim-ministrul Ucrainei, Victor Ianukovich. Administratia de la Washington se opune puternic transportului de petrol rusesc prin conducta, deoarece asta ar creste dependenta Ucrainei de Moscova. Relatiile diplomatice dintre Ucraina si SUA s-au ameliorat dupa ce presedintele Leonid Kuchma a trimis trupe pentru mentinerea pacii in Irak.
Royal Dutch/Shell Group si ChevronTexaco s-ar putea alatura planului BHP Billiton de a construi primul rezervor plutitor de LPG (gaz petrolier lichefiat) din afara Californiei, intr-o afacere in valoare de 600 de milioane de dolari. Desi BHP nu si-a ales inca oficial partenerii, ChevronTexaco si Shell sunt favoriti pentru acest proiect, deoarece au mai lucrat impreuna pe un proiect in Austarlia, spun analistii. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO