Business Internaţional

China a înregistrat anul trecut cea mai lentă creştere economică din ultimii 13 ani, de 7,8%

China a înregistrat anul trecut cea mai lentă creştere economică din ultimii 13 ani, de 7,8%

Autor: Marius Oncu

18.01.2013, 11:59 489

Evoluţia din trimestrul al patrulea, când PIB a urcat cu 7,9% şi a întrerupt o serie de şapte trimestre de încetinire, va susţine un avans economic mai puternic în acest an, consideră analiştii.

"Pe ansamblu, economia se stabilizează", se arată într-un comunicat al biroului naţional de statistică.

Revenirea a fost sprijinită de suplimentarea cheltuielilor guvernamentale, demarată la mijlocul anului trecut, când politicienii chinezi au început să-şi facă griji privind încetinirea economiei. Programul nu s-a comparat cu fondurile masive pompate de China în economie după declanşarea crizei mondiale în 2008, dar a accelerat aprobarea unor investiţii în infrastructură, precum căi ferate şi drumuri.

Relaxarea politicii monetare de către banca centrală, inclusiv două reduceri ale dobânzii de politică monetară, a influenţat pozitiv economia şi a ajutat stabilizarea sectorului imobiliar, responsabil de peste 10% din PIB.

Exporturile s-au stabilizat, de asemenea, la sfârşitul anului, economia chineză înregistrând surplus comercial, ceea ce a alimentat evoluţia pozitivă a PIB.

În pofida revenirii economice, persistă îngrijorări privind durabilitatea procesului, notează Financial Times. China a început să încetinească în a doua jumătate a anului trecut, în contextul încercărilor de a reechilibra economia şi de a reduce dependenţa de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO