Business Internaţional

China a raportat cea mai scăzută rată a exporturilor din 2009

China a raportat cea mai scăzută rată a exporturilor...

Autor: Anca Olteanu

13.01.2017, 14:30 237

Chiar dacă administraţia Trump nu ar acţiona concret în perioada următoare, analiştii susţin că posibilitatea deteriorării relaţiilor comerciale şi politice între Statele Unite şi China ar influenţa încrederea exportatorilor şi a investitorilor la nivel mondial.

Exporturile au scăzut cu 7,7% în 2016, iar importurile au scăzut cu 5,5%, potrivit datelor publicate vineri de autorităţile din China.

„Trendul antiglobalizării devine din ce în ce mai evident şi China este victima principală a acestui trend”, a declarat Huang Songping, purtătorul de cuvânt al autorităţii vamale.

„Vom fi deosebit de atenţi la politica comercială externă după ce Trump va fi abilitat ca preşedinte”, a menţionat Huang.

Surplusul comercial al Chinei cu Statele Unite a fost de 366 de miliarde de dolari în 2015, potrivit datelor publicate de autorităţile vamale din Statele Unite. În schimb, datele din China indică faptul că surplusul a scăzut la 250,79 miliarde de dolari în 2016 de la 260,91 miliarde de dolari, în 2015.

Exporturile Chinei în decembrie au scăzut cu 6,1% faţă de aceeaşi lună din 2015, iar importurile au crescut cu 3,1% pe fondul creşterii puternice pentru mărfuri care a sprijinit preţurile resurselor la nivel global.

China a raportat un surplus comercial de 40,82 miliarde de dolari în decembrie, faţă de 44,61 miliarde de dolari în noiembrie.

Recordul de import al Chinei a fost reprezentat, în 2016, de ţiţei, minereu de fier, cupru şi boabele de soia, dar şi volume mari de cărbune utilizat pentru încălzire şi producerea oţelului.

„Comerţul protecţionist este în creştere, dar China se bazează mai mult pe cererea internă”, a spus Wen Bin, un economist al Băncii Minsheng din Beijing.

Prelungirea ratei slabe a exporturilor a forţat guvernul chinez să se bazeze pe cheltuieli mai mari şi credite bancare masive pentru a sprijini economia, cu riscul ca datoria să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO