Business Internaţional

China ar putea detine,an 2007, jumatate din productia mondiala de haine

24.11.2004, 00:00 32



Eticheta "Made in China" ar putea fi prezenta, in 2007, pe jumatate din hainele produse la nivel mondial, dupa ce cotele de export impuse de Organizatia Mondiala a Comertului(OMC) vor fi eliminate la sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al OMC.



OMC stabileste anual cote de export pentru mai multe categorii de produse, limitand capacitatea de export a unor state, cu scopul de a proteja producatorii din alte tari.



In urma eliminarii cotelor de export pentru toate categoriile de textile si confectii provenind din China, operatorii lanturilor de magazine precum Wal-Mart, Gap, Hennes&Mauritz, Giordano si Esprit vor putea cumpara cantitati mai mari de produse chinezesti, cunoscute pentru preturile reduse.



Decizia va aduce pierderi producatorilor din statele dezvoltate, care nu vor putea face fata concurentei, precum si companiilor din state mai mici, precum Bangladesh, Cambogia si Mexic.



"Pe termen lung, decizia va aduce efecte pozitive, pentru ca va simplifica structura retelei de furnizori", a declarat William Yue, un oficial al companiei Giordano, ai carei principali furnizori sunt China, Vietnamul si Malaezia. Intre anii 1996 si 1998, Giordano se lupta din greu sa supravietuiasca pe piata asiatica. In acea perioada insa, numarul de magazine Giordano a crescut de la 163 la 678, iar suprafata comerciala totala s-a majorat cu 2%, jumatate din vanzari fiind efectuate in Hong Kong si Taiwan.



De asemenea, consumatorii vor avea de castigat, pentru ca preturile finale ale produselor vor scadea cu 10-20%.



Firma de borkeraj CLSA a anuntat ca principalii fabricanti chinezi si-au sporit, deja, capacitatea de productie cu 15-60%, anticipand cresterea cererii.



China a produs, in anul 2003, in jur de 17% din totalul textilelor si hainelor comercializate la nivel mondial.



Chiar daca anumite cote de productie nu au fost eliminate inca, livrarile externe ale Chinei au crescut cu 19%, in primele noua luni ale anului, pana la valoarea de 4,5 miliarde dolari. De asemenea, exporturile de produse tricotate au avansat cu 26%, la 2,44 miliarde dolari.



Asociatia Fabricantilor de Textile din Statele Unite a estimat ca, pana la sfarsitul anului 2006, confectiile chinezesti vor reprezenta 71% din totalul importurilor SUA, fata de 16% in 2003.



OMC a eliminat, deja, cotele de export pentru 29 de categorii de produse provenind din China, printre care se numara imbracamintea pentru copii.



In 18 luni, cota din piata SUA detinuta de statul asiatic la aceasta categorie a crescut de la 9% la 63%. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO