Business Internaţional

China, excedent de 18,8 mld. dolari

12.09.2006, 18:03 11

Excedentul comercial al Chinei a atins in luna august un nivel record pentru a patra luna consecutiva, exercitand presiuni asupra premierului Wen Jiabao pentru a permite aprecierea yuanului, conform Bloomberg.
Guvernul chinez a anuntat ca balanta comerciala a ajuns la un plus de 18,8 mld. dolari (14,7 mld. euro), fata de 14,6 mld. dolari (11,4 mld. euro), valoarea din luna iulie. Pana acum, excedentul comercial al Chinei este de 95,7 mld. dolari (75,2 mld. euro), in comparatie cu 102 mld. dolari, excedentul inregistrat in 2005.
Acest surplus comercial in continua crestere impiedica eforturile guvernului de a stabiliza valoarea imprumuturilor si a investitiilor. Estimarile ca excedentul comercial din acest an il va depasi pe cel de anul trecut il forteaza pe Wen sa permita aprecierea yuanului pentru a stopa aporturile monetare si pentru a evita sanctiuni de ordin comercial din partea SUA.
Banca Mondiala si Banca Asiatica pentru Dezvoltare au cerut guvernului chinez sa reduca controlul monetar pentru a evita aporturile comerciale globale disproportionate.
In luna august, China s-a confruntat cu o rata a inflatiei mai mare, in crestere la 1,3% fata de cea inregistrata in iulie, de 1%.
Pretul serviciilor a crescut cu 2,3%, motorul acestei cresteri fiind majorarea cheltuielilor pentru intretinerea locuintelor. Totusi, cresterea ratei inflatiei din august nu a ridicat semne de intrebare, analistii economici motivand ca se asteptau la o astfel de crestere.
In viitorul apropiat, cresterea pretului pentru energie ar putea fi un motiv de ingrijorare. "Principalul motor al cresterii ratei inflatiei este majorarea preturilor la utilitati", a declarat Li Huiyong, analist in cadrul Shenyin & Wanguo Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO