Business Internaţional

China experimentează redistribuirea avuţiei pentru a aduce „prosperitatea comună“ şi îi ia la ţintă pe miliardari

Preşedintele chinez Xi Jinping. Beijingul a întreprins eforturi masive pentru a reduce sărăcia, în special în zonele rurale.

Preşedintele chinez Xi Jinping. Beijingul a întreprins eforturi masive pentru a reduce sărăcia, în special în zonele rurale.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2021, 00:06 1226

De când preşedintele chinez Xi Jinping a preluat puterea, partidul comunist şi-a făcut o prioritate din a pune capăt sărăciei şi a construi o societate moderat prosperă, scrie Financial Times.

PreÅŸedintele Xi Jinping a lansat marÅ£i o avertizare pentru cetăţenii cei mai bogaÅ£i ai Chinei, oferind un plan pentru o „prosperitate comună“  care include reglementarea ÅŸi redistribuirea veniturilor, potrivit presei de stat. De când Xi a preluat funcÅ£ia  de conducător suprem în 2012, partidul de guvernământ a făcut din aceasta o prioritate pentru a pune capăt sărăciei ÅŸi a construi o societate moderat prosperă, obiective pe care partidul le consideră centrale pentru pro­movarea bunăstării ÅŸi consolidarea gu­ver­nării sale.

Inegalitatea de ve­nituri din ţară este mare - cei mai bogaţi 20% câştigă de peste 10 ori mai mult decât cei mai săraci 20% - şi nu s-a mai dus în jos din 2015. Beijingul a în­tre­prins eforturi masive pentru a reduce sărăcia, în special în zonele rurale.

Mai recent, a urmărit capătul superior al spectrului, cu o re­presiune împotriva industriei tehno­logice, care a creat câţiva miliardari, şi criticând excesele culturii celebrităţii.

La şedinţa de marţi a Comi­te­tului Central pentru Afaceri Eco­nomice şi financiare al Partidului Comunist, guvernul a detaliat noi strategii care ţintesc eşaloanele superioare. Oficialii s-au angajat „să consolideze reglementarea şi ajus­tarea veniturilor mari, să protejeze veniturile legale, să ajusteze în mod rezonabil veniturile excesive şi să încurajeze grupurile şi afacerile cu venituri mari să dea înapoi societăţii mai mult“, potrivit unui rezumat al întâlnirii publicat de agenţia de presă de stat Xinhua.

ÃŽn acelaÅŸi timp, oficialii s-au angajat,  să extindă dimensiunea grupului cu venituri medii, să crească câştigurile pentru clasa cu venituri mici ÅŸi să stopeze veniturile ilicite pentru a promova echitatea ÅŸi justiÅ£ia socială. De asemenea, partidul a reafirmat faimoasele cuvinte ale lui Deng Xiaoping, de a-i „lăsa pe unii oameni să se îmbogăţească primii“, adăugând că va fi creat un mediu în care mai mulÅ£i oameni au posibilitatea de a deveni bogaÅ£i.

EconomiÅŸtii spun că măsurile sugerează că Beijingul s-ar putea apropia de introducerea impozitelor pe proprietate ÅŸi moÅŸtenire. Auto­rită­ţile au vorbit multă vreme despre im­pozitul pe proprietate ÅŸi au testat im­pozitarea proprietăţilor rezidenÅ£iale în Shanghai ÅŸi Chongqing începând din 2011. „Inegalitatea veniturilor ÅŸi averilor din China s-a înrăutăţit la un nivel atât de grav încât factorii de decizie politică nu au de ales decât să atace problema ÅŸi să facă din aceasta o prioritate“, a explicat Larry Hu, strage la Macquarie Group din Hong Kong.  Xi „a adus problema la cel mai înalt nivel“ ÅŸi acest lucru este un semnal important pentru viitoarea direcÅ£ie politică, a spus el.

Carol Liao, economist la Pimco Asia, crede că impozitele pe câştigurile din capital sunt, de asemenea, o opţiune, precum şi alte măsuri de îmbu­nătăţire a distribuţiei veni­turilor, precum ajustarea pro­gra­melor de securitate socială, oferirea de stimulente pentru caritate şi mai multe transferuri guver­na­mentale către regiunile mai puţin dezvoltate.

China nu are impozite pe moştenire, iar impunerea unor astfel de taxe ar avea un efect de regu­larizare important asupra distribuţiei averii, a spus Shi Zhengwen, profesor de drept fiscal la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China.

La şedinţa lui Xi, oficialii s-au angajat să ofere condiţii pentru ca oamenii să îşi îmbunătăţească educaţia şi să urce pe scara veniturilor. Aceştia au solicitat, de asemenea, promovarea accesului egal la serviciile publice prin îmbunătăţirea ofertei de locuinţe, a îngrijirii persoanelor în vârstă şi a sistemului medical. Reuniunea a subliniat, de asemenea, necesitatea de a reduce riscurile financiare.

Guvernul a identificat provincia de est Zhejiang, de unde vine Alibaba Group Holding şi care este cunoscută pentru sectorul său privat robust, ca zonă pilot pentru noile iniţiative.

Luna trecută, Zhejiang a lansat planuri detaliate de creştere a venitului disponibil pe cap de locuitor la 75.000 de yuani (11.563 dolari) până în 2025, ceea ce ar reprezenta o majorare de 45% în termen de cinci ani.

De asemenea, autorităţile doresc ca salariile să reprezinte mai mult de jumătate din Produsul Intern Brut şi să ridice rata de urbanizare la 75%. Pentru a atinge aceste obiective, guvernul provincial va încuraja salariaţii să negocieze colectiv salariile; companiile listate să crească dividende în numerar date acţionarilor; şi fermierii să urmeze strategii de antreprenoriat. De asemenea, va fi promovată dezvoltarea produselor financiare în beneficiul rezidenţilor.

În instrucţiuni se menţionează, de asemenea, că guvernul va proteja mai bine drepturile celor care au noi forme de angajare, cum ar fi curierii şi şoferii care lucrează pentru companiile de ride-hailing, şi că va introduce beneficii fiscale pentru donaţiile filantropice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO