Business Internaţional

China face din America Latină propriul său grânar

Foto Vlad Dumitrescu

China transformă America Latină în propriul său grânar

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2011, 00:02 1550

Investiţiile realizate de China în America Latină au atins 15,6miliarde de dolari (11 mld. euro) în decurs de 12 luni până lasfârşitul lunii mai, aproape de trei ori mai mult comparativ cuanul precedent, potrivit unui raport al firmei de consultanţăDeloitte citat de The Wall Street. Din această sumă, Brazilia abeneficiat de aproximativ 60%, iar Argentina de aproape 40%.

În ultimii trei ani, peste 70% din investiţiile chineze dinAmerica Latină s-au îndreptat către energie şi minerale, însăagricultura intră acum în centrul atenţiei investitorilorchinezi.

China achiziţionează deja cea mai mare parte a exporturilor desoia ale Argentinei, principala cultură a ţării şi cea maiimportantă sursă de venituri din export. Soia este utilizată înprincipal drept hrană pentru animale în China, unde consumul decarne creşte odată cu veniturile personale. În acelaşi timp,urbanizarea reduce aria terenurilor arabile din China.

Recent, cea mai mare companie chineză din domeniul agriculturiiHei­long­jiang Beidahuang Nongken Group a încheiat un parteneriatcu compania argentiniană Cresud pentru achiziţia de teren arabil şicultivarea de soia.

Cresud este una dintre cele mai im­portante companii dinsectorul argen­tinian al agriculturii, controlând peste un milionde hectare de teren arabil.

Preşedintele Heilongjiang Beida­huang a declarat că firma saintenţio­nează să achiziţioneze 200.000 de hectare de teren arabilpeste hotare în acest an şi că America Latină este regiunea vizată.Compania chineză investeşte de asemenea 1,5 mld. dolari pentru adezvolta ferme pe 300.000 de hectare în provincia Rio Negro dinArgentina.

Acordurile încheiate cu parteneri precum Cresud şi provincia RioNegro sunt menite să evite măsurile luate de Argentina în sensullimitării deţinerilor străine de teren arabil, HeilongjiangBeidahuang neachiziţionând terenul arabil în mod direct.

Preşedintele argentinian Cristina Fernandez a introdus legi carelimitează achiziţiile de terenuri de către persoane şi companiistrăine la 1.000 de hectare în zonele rurale.

Investiţiile Heilongjiang Beida­huang în agricultură suntanunţate la scurt timp după o serie de investiţii chinezeimportante în sectorul petrolier argentinian.

Deloitte anticipează că America La­tină va atrage în continuareinvestiţii majore din partea Chinei, însă se aşteaptă la odiversificare a acestora pe viitor, urmând a fi vizate şi altesectoare, cum ar fi cel al producţiei, infrastructurii şifinanciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO