Business Internaţional

China pregatese un rival pentru Airbus si Boeing

14.05.2008, 16:13 15

China a anuntat formarea unei companii care va construi avioane comerciale de mari dimensiuni, pentru a reduce dependenta de avioanele Boeing si Airbus, scrie agentia de stiri Xinhua, citata de International Herald Tribune.
Compania Commercial Aircraft Corp. of China are o capitalizare de 19 miliarde de yuani (1,75 miliarde de euro) dintre care 6 miliarde de yuani (555 de milioane de euro) vin de la Comisia Pentru Supraveghere si Administrare a Bunurilor, detinuta de stat, care beneficiaza de un pachet de 30% din actiunile companiei.
Un consortiu format din guvernul municipal din Shanghai si alti doi producatori chinezi de avioane, AVIC I si AVIC II, va detine un pachet de 25% din actiunile noii companii, participatie care valoreaza 5 miliarde de yuani (462 de milioane de euro).
Modelul cu 90 de locuri ARJ21-700 a fost lansat anul trecut de AVIC I si este primul avion de pasageri construit in China. El va fi testat la sfarsitul acestui an, iar livrarile sunt programate pentru anul viitor. "Compania si-ar putea asigura un loc pe piata aviatica in urmatorii 10 sau 20 de ani daca va beneficia de fonduri guvernamentale si daca va vinde treptat actiuni in sectorul privat", a spus Richard Aboulafia, analist pe probleme de aviatie al firmei Teal Group.
Noul director al companiei, Jin Zhuaglong, a afirmat ca, pentru construirea acestui model, compania se va folosi de resurse din intreaga lume.
Divizia de leasing a companiei General Electric a anuntat in martie semnarea unui acord preliminar privind achizitionarea a cinci aeronave ARJ21, aceasta fiind prima comanda din partea unei mari companii straine primita de grupul chinez. Totalul comenzilor se ridica la 181 de avioane si aproape toate vin de la companii chineze.
Componentele necesare construirii modelelor ARJ21 vor fi oferite de General Electric si compania Parker Hannifin.
Aceasta nu este prima incercare a Chinei de a construi o aeronava comerciala. Alte tentative au inclus acorduri cu McDonnell Douglas si Airbus, insa toate au esuat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO