Business Internaţional

China se chinuie să reducă temperatura în imobiliare

China se chinuie să reducă temperatura în imobiliare

Autor: Traian Terzianm

27.01.2011, 23:45 25

China a introdus noi măsuri care ţintesc încetinirea creşteriipreţurilor imobiliarelor, care riscă să pună în pericol boom-uleconomic al ţării, scrie cotidianul The New York Times.

Beijingul le-a impus administraţiilor locale să îmbunătăţeascămanagementul ofertei de terenuri, să majoreze taxele impuse lavânzarea locuinţelor deţinute de mai puţin de cinci ani şi săimpună limite pentru preţul locuinţelor noi. În plus, valoareaavansului dat la achiziţia celei de-a doua case va urca de la 50%la 60%.

Măsurile au fost anunţate după o şedinţă condusă deprim-ministrul Wen Jiabao. Anunţul reprezintă cea mai nouăîncercare a Beijingului de a rezolva una dintre cele mai importanteprobleme cu care se confruntă China: menţinerea preţurilorlocuinţelor la niveluri rezonabile şi stoparea creşterii acestoraînainte de a ajunge la un nivel care să pună în pericol creştereaeconomică.

Guvernul a anunţat că politicile sale funcţionează deja şi că auţinut sub control preţurile încă din aprilie anul trecut. Însăprovocările rămân pe o piaţă unde, spun autorităţile, preţurilesunt împinse în sus de speculatori. Mai multe oraşe importante dinChina, printre care Shanghai şi Chongqing, iau în considerareintroducerea unei noi taxe pe proprietăţi care îi ţinteşte pespeculatori şi care va reduce dependenţa autorităţilor de vânzărilede terenuri ca sursă de venituri.

De mai bine de şase ani preţurile locuinţelor din oraşeleimportante ale Chinei au crescut rapid, după ce ţara a dezvoltat unproces major de urbanizare. În Sanghai, unele apartamente se vândpentru 10 mil. dolari

(7,3 mil. euro). Potrivit guvernului, în 2010 vânzările deterenuri la nivel naţional au crescut cu 70%, piaţa ajungând la 400mld. dolari (292 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO