• Leu / EUR4.9725
  • Leu / GBP5.7376
  • Leu / USD4.5419
Business Internaţional

China se vrea noul FMI. Pun chinezii noi capcane ale datoriilor în lupta pentru influenţă la nivel mondial?

China se vrea noul FMI. Pun chinezii noi capcane ale...

Autor: Catalina Apostoiu

21.09.2022, 00:05 329

China a acordat „credite de urgenţă“ cu condiţii secrete de zeci de miliarde de dolari unor ţări cu risc de a aluneca în crize financiare în ultimii ani, Beijingul devenind un rival formidabil al FMI-ului condus de Occident, scrie Financial Times.

Trei dintre cele mai mari bene­ficiare ale creditării de urgenţă chi­ne­zeşti sunt Pakistan, Sri Lanka şi Argen­tina, care au primit împreună 32,83 miliarde dolari din 2017, relevă datele AidData, un laborator de cer­cetare de la universitatea americană William & Mary. Printre alte ţări care au primit astfel de ajutor se numără Kenya, Venezuela, Ecuador, Angola, Laos, Belarus, Egipt, Mongolia şi Ucraina.

„Beijingul a încercat să menţină aceste ţări pe linia de plutire acor­dându-le credite de urgenţă fără a le cere să-şi reinstaureze disciplina politicii economice,“ arată Bradley Parks, director executiv al AidData.

În plus, spre deosebire de FMI, care anunţă detaliile liniilor sale de credit şi programelor de restructu­ra­re a datoriilor ţările debitoare, China operează în mare măsură în secret.

„Nu este vorba despre un anumit credit sau o anumită ţară. Chinezii vor să aibă putere asupra guvernelor ţărilor care deţin materii prime, sau pieţe însemnate, sau porturi strate­gice, sau unde există acces la căi de transport maritim,“ arată Sean Cairncross, fost CEO al Millennium Challenge Corporation. „Este o mo­da­litate de a restrânge opţiunile stra­tegice pentru SUA şi Vest din punctul de vedere al accesului şi influenţei la nivel mondial“.

Analiştii spun că în majoritatea cazurilor, obiectivul creditării de ur­gen­ţă este evitarea defaulturilor lega­te de creditele de infrastructură acor­date în cadrul iniţiativei noului drum al mătăsii (BRI).

Bailouturile reprezintă o reorien­tare dinspre uriaşele credite de in­fra­structură oferite de China în decurs de aproape un deceniu ca parte a BRI. Potrivit Nikkei, China şi-a înce­tinit creditarea în cadrul BRI în urma triplării creditelor cu probleme.

Pandemia, urmată de majorarea dobânzilor şi scumpirea dramatică a alimentelor şi energiei în urma inva­dă­rii Ucrainei de către Rusia au a­fectat puternic economiile emergen­te, iar China s-ar putea confrunta cu noi credite problematice.

Beijingul este de multă vreme acu­zat de practicarea diplomaţiei capcanei datoriilor pentru a-şi creşte influenţa politică.

Cu privire la creditele de urgenţă acordate ţărilor cu risc ridicat, co­men­tatorii spun că acestea riscă să exacerbeze problemele ţărilor res­pec­tive, notează Financial Times.

Potrivit lui Gabriel Sterne, fost economist FMI, actuala criză financiară din Sri Lanka demonstrează că susţinerea Beijingului nu este câteodată suficientă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9725
Diferență: 0,0463
Ieri: 4.9702
Azi: 4.5419
Diferență: 0,1102
Ieri: 4.5369
Azi: 5.7376
Diferență: 0,2201
Ieri: 5.7250
Azi: 5.1534
Diferență: -0,0524
Ieri: 5.1561