Business Internaţional

Chinezii pompeaza 45 mld. dolari pentru a-si cosmetiza bancile

07.01.2004, 00:00 20



China a luat prima masura importanta pentru a pregati privatizarea bancilor de stat, sub forma ofertelor publice de capital, printr-o infuzie de capital de 45 miliarde dolari in doua din cele patru institutii comerciale aflate sub controlul guvernului.



Consiliul de Stat, reprezentand cabinetul chinez, a ales Bank of China si China Construction Bank sa conduca ceea ce se spera a fi o serie de reforme care sa intrerupa lungul sir de imprumuturi neperformante din istoria institutiiilor. Autoritatile chineze au declarat ca investitia va fi folosita pentru majorarea capitalului bancilor si nu pentru acoperirea imprumuturilor neperformante.



"Conform planului de reforma, se asteapta ca cele doua banci sa-si rezolve problema activelor neperformante si sa-si stabileasca o fundatie financiara solida, impreuna cu un set de standarde financiare stricte'', a declarat Xinhua, agentia de stiri oficiala.



''Dupa incheierea reformei, cele doua banci vor deveni companii bancare moderne, urmand sa desfasoare un control intern strict, operatiuni sigure, servicii bune si, totodata, sa prezinte rezultate financiare bune" se mai mentioneaza in comunicatul agentiei.



Ofertele publice de capital, pentru privatizarea bancilor , vor valora cel putin cateva miliarde dolari si deja au atras atentia bancilor de investitii internationale.



Bank of China este cea mai mare banca de comert exterior din China si bine cunoscuta in cercurile bancare mondiale, iar China Construction Bank a fost un lider in sectorul imprumuturilor ipotecare. Celelalte banci aflate sub controlul statului sunt Industrial and Commercial Bank of China , cea mai mare banca din China, si Agricultural Bank ,care este considerata a fi si cea mai slaba din '' grupul celor patru''.



Ofertele publice de cumparare vor pregati bancile si pentru competitia cu institutiile bancare internationale, o data cu deschiderea sectorului bancar chinez ca urmare a intrarii Chinei in 2006 in Organizatia Mondiala a Comertului.



Imprumuturile neperformante ale celor patru banci reprezinta 20% din totalul activelor bancare, potrivit anunturilor oficiale, dar estimari independente considera aceasta cifra ca fiind de doua mai mare.



In urma investitiilor de 45 miliarde dolari, rata imprumuturilor neperformante este asteptata sa scada spre 10% din totalul imprumuturilor. Ideal ar fi ca aceasta rata sa fie exprimata intr-o singura cifra inainte ca actiunile celor doua banci sa fie listate la bursa. In acelasi timp, investitorii asteata cu nerabdare intrarea pe una din pietele mondiale cu cea mai mare si rapida crestere economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO