Business Internaţional

Chinezii pun la picioarele Europei o parte din cea mai mare rezervă valutară din lume

Chinezii pun la picioarele Europei o parte din cea mai mare rezervă valutară din lume

Autor: Gabriel Razi

23.12.2010, 23:53 31

Oficialii chinezi au anunţat că vor folosi o parte din rezervavalutară de peste 2.600 de miliarde de dolari a ţării pentru acumpăra obligaţiuni emise de ţările europene, scrie The Wall StreetJournal. Acesta este al doilea mesaj de susţinere în numai câtevazile.

Autorităţile comuniste de la Beijing şi-au arătatdisponibilitatea de a susţine statele europene cu probleme,motivând că Uniunea Europeană rămâne o piaţă-cheie pentruplasamentele în titluri de stat.

"China este pregătită să susţină ţările din zona euro în luptacu criza şi pentru a-şi relansa economiile", susţine Jian Yu,purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing.

Pe tot parcursul anului, China s-a arătat foarte interesată deproblemele cu care s-a confruntat Europa. În luna octombrie,Beijingul şi-a arătat întreaga disponibilitate de a finanţa Greciaprin achiziţia de obligaţiuni de stat emise de Atena, în momentulcând autorităţile elene vor decide să emită noi titluri.

Recent, contactele dintre oficialii chinezi şi cei portughezis-au intensificat, totul culminând cu vizita pe care ministrul definanţe portughez Fernando Teixeira dos Santos a făcut-o laBeijing. Cu toate că niciun oficial chinez nu a făcut încădeclaraţii "fără perdea" referitoare la sumele ce vor fidirecţionate în conturile guvernului de la Lisabona, analiştiiestimează că statul chinez va cumpăra în viitorul apropiatobligaţiuni portugheze de 4-5 miliarde de euro.

Vicepremierul chinez Wang Qishan nu a făcut eforturi pentru a-şimasca satisfacţia că UE şi FMI fac toate eforturile pentru aasigura stabilitatea continentului.

La sfârşitul acestui an, liderii europeni au ajuns la un consenspentru consituirea unui fond permanent de urgenţă la nivelul UE,menit să protejeze ţările de posibilele derapaje din viitor.

Totuşi Grecia şi Irlanda se vor afla şi anul viitor într-oconvalescenţă prelungită după ce au fost salvate de la dezastru cuajutorul fondurilor UE şi ale FMI, iar Spania şi Portugalia suntcotate ca următoarele pentru a fi puse în genunchi deinvestitori.

Deşi pieţele au reacţionat pozitiv după aprecierile venite dinparea Chinei şi după ce autorităţile de la Beijing şi-au exprimatîn mod direct intenţia de a-şi plasa o parte din uriaşa rezervăvalutară în Europa, economiile fragile ale continentului continuăsă sufere după ce agenţiile de rating au atras deja atenţiaPortugaliei, Belgiei şi Spaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO