Business Internaţional

Cinci oferte pentru activele Vivendi

25.06.2003, 00:00 11

Vivendi Universal SA, ce incearca sa-si reduca datoriile cu 16 miliarde de dolari, a primit cinci oferte pentru activele sale din domeniul divertismentului si ar putea incepe selectarea acestora chiar in aceasta saptamana, conform unor surse apropiate companiei.
Miliardarul Marvin Davis, Edgar Bronfman Jr, fostul sef al companiei de bauturi alcoolice Seagram si John Malone, proprietarul Liberty Media Corp., au depus oferte pentru achizitionarea Vivendi Music Group si a Vivendi Universal Entertainment, cea din urma incluzand studiourile de film si televiziune Universal, retelele de televiziune prin cablu USA si Sci-Fi si parcurile de amuzament, au declarat sursele mai-sus mentionate.
Compania Metro-Goldwyn-Mayer Inc. condusa de Kirk Kerkorian si divizia NBC a General Electric Co. au depus oferte pentru activele din domeniul divertismentului, dar nu si pentru divizia de muzica. Viacom Inc., ce a anuntat ca este interesata de retelele de cablu, nu a depus nici o oferta.
Vivendi este nevoita sa vanda active in valoare de 7,3 miliarde de dolari pentru a atinge scopul stabilit de directorul executiv al companiei Jean-Rene Fourtu ce vizeaza reducerea activelor cu 18,5 miliarde de dolari pana in anul 2004. Vivendi va selecta probabil trei ofertanti ce vor participa la urmatoarea runda, a declarat Harold Vogel, analist media si director executiv al Vogel Capital Inc. din New York.
Predecesorul lui Fourtu, Jean-Marie Messier, a transformat Vivendi in a doua mare companie de media din lume prin achizitionarea diviziilor de film si muzica in anul 2000 de la Bronfman in schimbul unei sume de 30 miliarde de dolari si a unei participatii de 7,5% din cadrul Vivendi.
Toti ofertantii actuali au refuzat sa specifice suma oferita in schimbul activelor. Purtatoarea de cuvant a companiei, Anita Larsen, a refuzat de asemenea sa comenteze asupra acestui aspect.
Dupa finalizarea vanzarii, Vivendi va redeveni o companie ce controleaza utilitati din sectorul apei si telefoniei.
Consiliul de conducere al companiei se va intruni pe 1 iulie pentru a revizui ofertele ramase in cursa, iar compania se astapta ca vanzarea sa fie finalizata la sase saptamani dupa ce consiliul va aproba revizui ultimele oferte.
Ceea ce complica acest proces sunt interesele diferite ale ofertantilor, cat si disponibilitatea companiei de a lua in calcul o oferta publica initiala pentru 25 pana la 30% din companie. Astfel, este dificil de prevazut de ce divizii se va desparti Vivendi in cele din urma.
Este prea devreme pentru a anticipa cat va obtine Vivendi in schimbul activelor respective, sau ce ofertanti vor ramane in cursa, a declarat Vogel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO