Business Internaţional

Citigroup, cu 6% mai putin profitabil

18.10.2005, 19:29 11

Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, ar putea anunta o scadere a profitului, pentru al treilea trimestru al acestui an, informeaza Bloomberg.

Profitul net pentru trimestrul al treilea a scazut, conform calculelor analistilor, cu 6%. Si incasarile au scazut pentru prima oara pe parcursul unui an, pe fondul unei cresteri a dobanzilor. Aceasta din urma a facut ca acordarea de credite de consum sa nu mai fie profitabila pentru Citi.

Calculele analistilor intervievati de firma Thomson Financial indica un profit total net de 4,99 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro) pentru al treilea trimestru din 2005, in timp ce cifra de afaceri se situeaza la nivelul de 20,5 miliarde de dolari.

"Cel mai important lucru ce trebuie urmarit la Citigroup este ce se intampla cu sectorul bancar", afirma Kent Forkner, consultant al companiei Boston Asset Management, ce detine actiuni in valoare de 60 de miliarde de dolari (50 de miliarde de euro) in cadrul grupului Citi.

Castigurile din sectorul de investment-banking al grupului, ce cuprinde tranzactii si servicii financiare, vor spori probabil cu 25 de puncte procentuale pana la nivelul de 1,81 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro), conform unui analist de la Merrill Lynch, in timp ce analistul Andrew Collins estimeaza un profit de 1,69 miliarde de dolari (1,41 miliarde de euro).

Profitul operational al segmentului de consum din cadrul grupului, ce include carti de credit, imprumuturi acordate persoanelor fizice, s-a redus cu aproximativ 5 procente fata de anul trecut la nivelul de 2,95 miliarde de dolari (2,45 miliarde de euro), conform lui Collins.

"Mediul de afaceri de pe piata de capital a fost unul dintre cele mai nefavorabile din ultimii ani, contribuind semnificativ la declinul castigurilor obtinute pe piata titlurilor cu venit fix", a declarat directorul executiv al Citigroup, Charles Prince.

Prince a adoptat recent o strategie privind eliminarea din grup a afacerilor neperformante si imbunatatirea aplicarii regulilor etice in cadrul companiei.

Cei 260.000 de angajati ai Citigroup vor primi, astfel, un training de etica in fiecare an in cadrul unui program prin care cel mai mare grup financiar din lume vrea sa impiedice repetarea unor scandaluri financiare ca cele din trecut.

Autoritatea Serviciilor Financiare (ASF) din Marea Britanie a penalizat recent Citigroup cu plata a 13,9 milioane de lire sterline (20,9 milioane de euro) din cauza unei afaceri cu obligatiuni.

Astfel, Citigroup a cauzat pierderi mari pentru alte firme din City, deoarece a aruncat pe piata un numar mare de euroobligatiuni, determinand scaderea preturilor.

Citigroup, cea mai influenta institutie financiara a SUA, s-a caracterizat in ultima perioada prin tensiunea cauzata de posibila retragere a presedintelui Stanford Weill.

Citigroup Global Markets, filiala londoneza a Citigroup, care a zguduit piata obligatiunilor guvernamentale europene MTS prin tranzactii controversate, a suferit anul trecut o pierdere neta de 531 de milioane de dolari (430 de milioane de euro), conform raportului anual.

Crearea Citigroup a fost una dintre cele mai semnificative fuziuni din istoria corporativa a Americii de la formarea US Steel acum aproximativ un secol.

Cei mai multi sunt de parere ca evolutia Citigroup si multe din problemele cu care s-a confruntat reflecta, de altfel, propriile orgolii ale lui Weill. Acestia vad in presedinte una din cele mai instarite persoane din SUA, care a stiut sa schiteze obiectivele majore ale politicii grupului. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO