Business Internaţional

Citigroup, in deriva: pierderi de 10 mld. $ in trimestrul IV

16.01.2008, 17:05 8

Citigroup a raportat pierderi in valoare de 9,83 miliarde de dolari (6,6 mld. euro) pe trimestrul al patrulea, anuntand si ca va elimina aproximativ 4.200 de locuri de munca, scrie International Herald Tribune.
Banca americana a declarat ca rezultatele pe trimestrul patru includ o operatiune de reducere de a valorii contabile a activelor (writedown) de 18,1 miliarde de dolari (12,1 mld. euro). In acelasi timp, banca a anuntat ca va atrage o suma de 12,5 miliarde de dolari (8,4 mld. euro) prin lansarea unei oferte private de actiuni preferentiale convertibile.
Citigroup a mai anuntat ca-si va reduce dividendul pana la 32 de centi de la 54 de centi.
"Rezultatele pe care le-am inregistrat pe acest trimestru sunt in mod clar inacceptabile", a declarat directorul executiv al bancii americane, Vikram Pandit.
"Performantele slabe inregistrate au fost generate de doi factori: operatiunile considerabile de reducere de valoare contabila si pierderile suferite ca rezultat al expunerii directe fata de sectorul subprime, cat si o crestere semnificativa a costurilor legate de portofoliul nostru de credite de consum din Statele Unite", a declarat Pandit.
Rezultatele recente evidentiaza cat de mult a fost slabita pozitia Citigroup, ridicand in acelasi timp semne de intrebare cu privire la viitorul modelului diversificat de business al companiei.
"Boardul nu a facut fata situatiei, este clar", spune Meredith Whitney, analist bancar din cadrul CIBC World Markets. "Este o companie cu probleme serioase de capital. Bilantul ar trebui sa fie primul lucru la care se uita o banca, nu ultimul".
Citigroup a anuntat ca oferta privata include investitii de 6,88 miliarde din partea fondului de investitii controlat de guvernul din Singapore, cat si investitii din partea Capital Research Global Investors; Capital World Investors; Autoritatea de Investitii din Kuweit; New Jersey Division of Investment; HRH Prince Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Alsaud; Sanford I. Weill si The Weill Family Foundation.
Actiunile Citigroup au inregistrat o scadere de peste 47% in ultimul an.
Multi investitori se asteptasera ca Citigroup sa-si reduca dividendul, insa boardul companiei se opusese unei astfel de masuri. In urma eliminarii complete a dividendului, Citigroup ar fi economisit aproximativ 10 miliarde de dolari pe an.
Pentru Citigroup, situatia s-ar putea inrautati si mai mult. In decembrie, compania a anuntat ca va include in bilantul sau titluri in valoare de zeci de miliarde de dolari detinute de vehiculele de investitii structurate.
In plus, pe fondul temerilor legate de recesiune, Citigroup s-ar putea confrunta cu pierderi la diviziile de carduri de credit, credite de nevoi personale si credite ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO