Business Internaţional

Citigroup, profit record de 18 miliarde de dolari

22.01.2004, 00:00 11



Citigroup, numarul unu mondial din domeniul serviciilor financiare, a publicat, marti, un profit net trimestrial practic dublu fata de ultimul trimestru din 2002, justificat prin majorarea rezultatelor la diviziile de servicii pentru persoane fizice si de banca de investitii. Pe ansamblul anului 2003, profitul Citigroup a progresat cu 17%, la 17,9 miliarde de dolari, un rezultat fara precedent in istoria grupului. Cifra de afaceri a avansat cu 9%, la 77,4 miliarde de dolari.



In ultimul trimestru al anului trecut, banca new-yorkeza a obtinut o crestere de 96% a profitului net, la 4,76 miliarde de dolari, de la valoarea de 2,43 miliarde de dolari inregistrata in trimestrul patru din 2002.



Excluzand cheltuielile exceptionale inscrise in conturile din ultimul trimestru al anului 2002, cresterea profitului ajunge la numai 27%.



Cheltuielile legate de scandalul declansat la grupul italian Parmalat au redus cu 242 milioane de dolari profiturile din trimestrul patru. Rezultatele din perioada corespunzatoare din 2002 cuprindeau cheltuieli de 1,55 miliarde de dolari, aferente unui acord amiabil incheiat cu autoritatile americane, falimentului Enron si creditelor nerecuperabile.



Cifra de afaceri din trimestrul patru a crescut cu 13% fata de intervalul similar din 2002, ajungand la 20,2 miliarde de dolari si fiind superioara cu 4% celei din trimestrul al treilea.



Dividentele din ultimul trimestru au fost de asemenea majorate cu 14%, pana la 40 de centi pe actiune.



Profitabilitatea concernului poate fi pusa si pe seama activitatii sale extrem de diverse, fiind considerat unul din promotorii conceptului de supermarket financiar. Chuck Prince, care a preluat recent fotoliul de director executiv de la Sandy Weill, a declarat ca modelul promovat de Citigroup a fost validat cu numai cateva zile in urma, cand JP Morgan a achizitionat Bank One. "Am facut mai multe, pentru mai multi clienti si in mai multe locuri decat oricare companie de servicii financiare," a declarat Prince.



Grupul opereaza in 96 de tari si este cel mai mare furnizor de servicii financiare din lume.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO