Business Internaţional

Clienţii şi angajaţii marilor bănci elveţiene, percheziţionaţi în Germania şi Franţa în căutare de evazionişti

Clienţii şi angajaţii marilor bănci elveţiene, percheziţionaţi în Germania şi Franţa în căutare de evazionişti

Foto Nicholas Ratzenboeck

Autor: Ioana Nita

13.07.2012, 00:02 929

Autorităţile germane şi franceze au percheziţionat locuinţele clienţilor băncii eleveţiene Credit Suisse, respectiv ale angajaţilor instituţiei de credit UBS, ceea ce accentuează represiunea asupra străinilor care ascund bani în conturile elveţiene pentru a evita plata impozitelor, scrie Thomson Reuters.

Regulile stricte privind secretul bancar din Elveţia, care au ajutat la crearea unui sector financiar offshore de 2.000 miliarde dolari, au infuriat guvernele care au probleme de lichiditate şi care încearcă să combată evaziunea fiscală în care se implică mai ales cei bogaţi.

Aproximativ 5.000 de clienţi germani ai Credit Suisse sunt anchetaţi pentru sus­pi­ciuni de evaziune fiscală, locuinţele unora dintre aceştia fiind percheziţionate, în con­diţiile în care administraţiile financiare euro­pene îşi extind investigaţia asupra clienţilor băncilor, dar şi asupra instituţiilor de credit.

În acelaşi timp, sucursalele UBS din oraşele franceze Lyon, Bordeaux şi Stras­bourg au fost percheziţionate în investigaţii de spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. De asemenea, mai multe locuinţe ale angajaţilor cu funcţii de conducere în banca elveţiană au fost cercetate de autorităţi.

Deşi percheziţiile din Germania şi Franţa au avut loc în aceeaşi perioadă, nu se ştie dacă acestea au fost coordonate sau dacă au avut legătură una cu cealaltă.

Un purtător de cuvânt al UBS a afirmat că instituţia cooperează cu autorităţile, însă procurorii francezi au refuzat să comenteze deoarece ancheta este în curs.

În Germania autorităţile fiscale din oraşele Bochum şi Duesseldorf cercetează mai mulţi clienţi ai Credit Suisse suspectaţi că au utilizat produsele de asigurări de viaţă ale unor companii cu sediul în paradisul fiscal din insulele Bermude pentru a evita plata impozitelor.

Anul trecut, Credit Suisee a ajuns la un acord cu Germania de a plăti 150 milioane euro autorităţilor fiscale germane pentru a pune capăt unei investigaţii cu privire la faptul că angajaţii băncii ar fi ajutat clienţii să evite plata impozitelor.

Investigaţia din Germania vine după acordul cu Elveţia de a percepe taxe pe banii ascunşi de cetăţenii germani în conturile băncilor elveţiene. Acesta ar urma să intre în vigoare de anul viitor, dar autorităţile germane încă nu l-au aprobat.

Germania şi Franţa împreună cu Marea Britanie reprezintă cele mai mari pieţe din Europa pentru băncile private elveţiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO