Business Internaţional

Cluburile spaniole de fotbal, cele mai bogate din lume

Cluburile spaniole de fotbal, cele mai bogate din lume

Click pentru imaginea marita

09.02.2007, 19:47 110

Chiar daca englezii sunt cel mai bine reprezentati in topul bogatilor din fotbal, primele doua locuri sunt ocupate de echipele-emblema ale campionatului spaniol: Real Madrid si Barcelona.
Barcelona a reusit sa preia pozitia secunda de la Manchester United in topul celor mai bogate echipe de fotbal dupa ce a castigat Liga Campionilor pentru prima data din 1992, conform topului intocmit de Deloitte & Touche, scrie Bloomberg.
Veniturile Barcelonei au inregistrat o crestere de 25% in sezonul 2005/2006, pana la 337 de milioane de dolari (259 de milioane de euro), conform datelor din topul Football Money League.
Analiza realizata de Deloitte & Touche pentru intocmirea acestui clasament se bazeaza pe cele mai recente informatii de ordin financiar privitoare la sezonul 2005/2006 si ia in considerare veniturile din vanzarile de bilete, din contractele de merchandising si de drepturi de difuzare a meciurilor, insa nu si veniturile obtinute din transferuri. Profitabilitatea cluburilor nu este calculata.
Rivala Barcelonei, Real Madrid si-a mentinut pozitia de lider al clasamentului pentru al doilea an consecutiv, inregistrand vanzari in valoare de 292 de milioane de euro, in crestere cu 6 procente.
"Spania domina clasamentul din acest an", arata Dan Jones, partener in cadrul Deloitte.
Barcelona, care ocupa pozitia a 13-a in clasamentul realizat de Deloitte cu trei ani in urma si pozitia a sasea anul trecut, si-a adaugat victoria din Liga Campionilor castigarii pozitiei de lider in liga spaniola pentru al doilea an consecutiv. Barcelona si Real Madrid au estimat un nivel al castigurilor de peste 300 de milioane de euro pentru anul fiscal 2007 in urma incheierii unui numar mai mare de contracte cu televiziunile si de sponsorizare. Cele doua echipe ar putea domina si clasamentul anului viitor, arata Jones.
In timp ce cresterea veniturilor Barcelonei a fost generata de succesul inregistrat pe teren, succesul echipei Real este in mare parte pus pe seama imaginii bune de care se bucura pe plan global jucatori ca David Beckham, Zinedine Zidane si Ronaldo si a sponsorilor pe care-i are. Real ar putea pierde pozitia de lider in acest top din cauza ca Beckham va pleca la vara in Statele Unite, Zidane s-a retras din activitate, iar Ronaldo a fost transferat in aceasta iarna la AC Milan.
Pentru al doilea an consecutiv, fotbalul englez este reprezentat de opt echipe in clasamentul de 20 de echipe cu vanzari cumulate in valoare de 3,3 miliarde de euro. Italia este reprezentata de patru echipe, Germania de trei, Spania de doua, in timp ce Franta, Scotia si Portugalia au fiecare cate o echipa in top.
"Fotbalul ramane un sport cu potential ridicat de crestere, in special la nivel de varf", arata Jones. "Nivelul interesului public si de ordin comercial care ramane ridicat este reflectat de un nou an de crestere puternica", adauga Dan Jones din cadrul Deloitte & Touche.
Manchester United, care a detinut prima pozitie timp opt ani, dominatiei sale punandu-i capat Real Madrid anul trecut, a cazut pe pozitia a patra in clasamentul Deloitte dupa ce a parasit Liga Campionilor la nivelul grupelor si nu a reusit sa castige campionatul englez pentru al treilea sezon consecutiv. Vanzarile sale au ramas aproape neschimbate, la un nivel de 243 de milioane de euro.
Deloitte arata ca echipa engleza ar putea urca in top anul viitor, clubul urmand sa beneficieze de extinderea stadionului sau Old Trafford pana la o capacitate de peste 75.000 de locuri.
Chelsea a coborat o pozitie, pana pe sase, in ciuda cresterii veniturilor sale pana la 152,8 milioane de lire sterline, in timp ce Arsenal a avansat o pozitie, pana pe noua.
Fotbalul italian are putine sanse sa fie puternic reprezentat in clasamentul care va fi publicat anul viitor. Juventus, a treia pe lista celor mai bogate cluburi de fotbal, a fost retrogradata in seria B, lucru care ii va afecta castigurile, iar AC Milan, aflata pe pozitia a cincea, a pierdut opt puncte, ambele fiind penalizate pentru rolurile pe care le-au jucat intr-un scandal de "aranjare" a meciurilor. Contractul de sponsorizare in valoare de 22 mil. euro pe care Juventus l-a incheiat cu firma petroliera Tamoil va expira la sfarsitul acestui sezon, dupa ce negocierile de reinnoire a acestuia au esuat.
Barcelona si-a sporit veniturile din drepturile de difuzare a meciurilor si a contractelor comerciale pe baza performantelor unor jucatori cum ar fi brazilianul Ronaldinho, portughezului Deco si camerunezul Samuel Eto'o.
Clubul catalan atrage in medie 73.200 de fani la meciurile jucate pe teren propriu si are peste 150.000 de membri, in crestere cu 40.000 fata de anul 2003.
Vanzarile Barcelonei ar putea continua sa creasca avand in vedere faptul ca Nike a fost de acord sa plateasca 189 de milioane de dolari pentru a prelungi un contract de furnizare a echipamentelor pana in 2013. De asemenea, in iunie clubul a incheiat un contract de vanzare a drepturilor de difuzare a meciurilor sale companiei din sectorul productiei de televiziune Grupo Mediapro, contract cu o valoare de peste 1 miliard de euro, incheiat pe sapte ani. Cinci luni mai tarziu Real semna un contract in valoare de 1,1 miliarde de euro cu aceeasi companie.
Echipele din campionatul englez ar putea reprezenta jumatate din cele 20 de echipe incluse in topul celor mai bogate cluburi de fotbal in urmatorii doi ani dupa semnarea unor contracte pentru drepturi de difuzare in valoare de aproximativ 2,7 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de dolari) pe urmatorii trei ani, incepand cu sezonul viitor, arata Deloitte. Printre echipele incluse pentru prima data in topul acestui an se numara West Ham, care a obtinut o crestere a veniturilor cu 85% dupa ce a ajuns pe locul noua in Premier League si in finala F.A. Cup pentru prima data in 26 de ani.
Rangers a revenit in topul 20 dupa ce a devenit prima echipa scotiana care a fost inclusa in randul ultimelor 16 echipe din cadrul Champions League in sezonul trecut. In acelasi timp, echipa portugheza Benfica a ajuns sa fie inclusa in clasament dupa ce a ajuns in sferturile de finala ale aceleiasi competitii.
Avand in vedere valul de contracte importante care urmeaza sa fie incheiate cu televiziunile in Europa, Deloitte arata ca veniturile cluburilor vor fi in continuare impulsionate de contractele incheiate cu media, echipele engleze urmand a fi probabil cele mai mari beneficiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO