Business Internaţional

CME a preluat pentru 642 mil. dolari cel mai important post TV din Cehia

14.12.2004, 00:00 17

Central European Media Enterprises (CME) a incheiat un acord pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la postul ceh de televiziune TV Nova, valoarea tranzactiei fiind de 642 milioane de dolari (482 milioane de euro).


Din aceasta suma, grupul american CME va plati companiei cehe PPF - actualul proprietar al TV Nova - 529 milioane de dolari (402,19 milioane euro) sub forma de lichiditati si 3,5 milioane de actiuni CME.


"Suntem incantati ca portofoliul CME va include de-acum si principala retea de televiziune din Cehia si din regiune. Aceasta tranzactie transforma in realitate unul dintre principalele obiective ale strategiei noastre de dezvoltare", a declarat directorul executiv al CME, Michael Garin.


In plus, el a aratat ca preluarea TV Nova va avea ca efect dublarea veniturilor CME si va majora in mod semnificativ profitul operational si net al grupului.


Pe de alta parte, Garin a adaugat ca PPF va deveni astfel al doilea actionar ca marime al CME. Primul actionar al CME este omul de afaceri american Ronald Lauder.


In Romania, CME este principalul actionar al posturilor de televiziune PRO TV, Acasa TV si PRO Cinema.


De asemenea, CME detine posturi de televiziune in alte patru tari din Europa Centrala si de Est: Croatia (Nova TV), Slovacia (Markiza), Slovenia (POP TV, Kanal A) si Ucraina (Studio 1+1).


Pana la achizitia postului ceh, CME acoperea o piata de 75 de milioane de telespectatori.


In baza acordului, CME va prelua 85% din participatiile PPF la companiile controlate de acest grup care sunt implicate in activitatile de operare ale TV Nova.


Astfel, CME va detine cel putin 56% din capitalul TV Nova Group, urmand ca rezultatele financiare ale acestuia sa fie consolidate in cadrul bilantului companiei americane.


Preluarea TV Nova, ale carui programe sunt urmarite in Cehia pe o piata de aproximativ zece milioane de telespectatori, va permite extinderea prezentei CME la sase tari din Europa Centrala si de Est, cu un total de 85 de milioane de telespectatori potentiali.


TV Nova detine licenta de emisie pana in anul 2017. Pentru acest an, TV Nova Group estimeaza venituri de 222 milioane de dolari (168,78 milioane euro), precum si un profit operational de 94 milioane de dolari (71,46 milioane euro). Profitul net al companiei este preconizat sa se situeze, in 2004, la 64 milioane de dolari (48,65 milioane euro).


Dupa finalizarea tranzactiei cu PPF, rezultatele TV Nova Group vor contribui semnificativ la majorarea profitului operational si a celui net raportate de CME.


Achizitia se va incheia in prima jumatate a anului viitor. CME are optiunea de a cumpara integral participatia PPF la TV Nova Group. La randul sau, PPF are dreptul de a vinde CME restul de 15% din actiunile detinute TV Nova Group dupa un an de la finalizarea tranzactiei.


Acordul trebuie sa primeasca aprobarea Biroului pentru protejarea concurentei economice din Cehia.



Ambasadorul american la Praga, William Cabaniss, a apreciat aceasta tranzactie drept "cea mai mare investitie directa americana din istoria Cehiei si o recunoastere a increderii investitorilor in stabilitatea si oportunitatile oferite de aceasta tara".


CME negociaza in prezent contractarea unui imprumut pentru finantarea unei parti din tranzactie, restul lichiditatilor urmand sa provina din fondurile generale ale grupului.


Grupul PPF este cel mai important grup financiar privat de pe piata ceha, avand in administrare active in valoare de peste sapte miliarde de dolari. PPF mai desfasoara activitati si in alte tari din regiune.


Canalul TV Nova a fost lansat la inceputul anului 1994, fondatorii sai fiind grupul american CME si Vladimir Zelezny, cel mai bogat om din Cehia.


In 1999, CME a pierdut pachetul de control, in urma unei dispute cu partenerul local. Ulterior, Zelezny a relansat postul pe cont propriu, ocupand si pozitia de director general al TV Nova.


In martie 2003, Tribunalul de arbitraj international de la Stockholm a hotarat ca Cehia trebuie sa plateasca daune de peste 350 milioane de euro grupului Central European Media Enterprises drept compensatie pentru excluderea din actionariatul postului de televiziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO