Business Internaţional

Colapsul sistemului economic al lui Putin a început cu prăbuşirea preţului ţiţeiului

Colapsul sistemului economic al lui Putin a început cu...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2014, 00:04 1197
Fundaţiile pe care Vladimir Putin şi-a clădit cei 15 ani de putere au început să cedeze. Prăbuşirea rublei, care în doar două zile şi-a pierdut aproape 20% din valoare, pune în pericol aura de stabilitate pe care se sprijină Putin, scrie Bloomberg.

În timp ce cota sa de popularitate este la nivelul maxim datorită poziţiei sale în conflictul din Ucraina, criza valutară riscă să erodeze încrederea şi să-i submineze autoritatea, spun analiştii ruşi.

Preşedintele a preluat puterea în 1999 de la Boris Elţîn cu promisiunea de a elimina haosul care a caracterizat tranziţia postcomunistă a naţiunii ruse, inclusiv devalorizarea şi defaultul din 1998. În doar un singur an cât timp Putin a stat la putere economia şi salariile nu au crescut, dar acum prăbuşirea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale îi pun în cale cea mai mare provocare.

„Oamenii se gândeau: este un lider puternic care a adus ordinea şi a ajutat la îmbunătăţirea standardelor de viaţă. Acum este acelaşi Putin, care are toată puterea, dar totul se prăbuşeşte în jurul său“, crede Dmitri Oreşkin, analist politic independent de la Moscova.

Topirea rublei şi căderea economică marchează colapsul sistemului economic al lui Putin energizat de petrol în ultimii 15 ani, a spus un director al Gazprombank. Într-un gest disperat, pentru a opri deprecierea rublei, Banca Rusiei a majorat în miez de noapte dobânda de referinţă de la 10,5% la 17%. Însă dobânzile mai mari vor zdrobi creditarea pentru gospodării şi companii şi vor adânci recesiunea economiei ruseşti, apreciază Neil Shearing, analist la Capital Economics. „Câte falimente ne aşteaptă în ianuarie? Oamenii vor rămâne fără loc de muncă, fără bani. Coşmarul abia a început“, a afirmat Dmitri Gudkov, un politician din opoziţie.

În timp ce criza rublei va eroda în timp sprijinul pentru Putin, orice eventual protest se va îndrepta, probabil, spre oficiali de rang inferior şi nu contra lui Putin, crede Igor Bunin, şeful Centrului pentru Tehnologii Politice. „Putin este simbolul Rusiei şi al ruşilor de rând. Oamenii îl văd ca pe o stea norocoasă care-i va salva. Aşa că le este frică că îl vor pierde ca simbol“, a mai spus Bunin.

Tatiana Baruşeva, o pensionară de 63 de ani din staţiunea Gelendzhik, îl învinovăţeşte pe Putin pentru actuala stare de incertitudine.

„Nu putem merge mai departe cu acest guvern. Este incompetent. Nu contează cât de mult se străduieşte Putin deoarece ajutoarele sale nu sunt bune de nimic“, a spus ea.

Putin a condus cu bine Rusia printr-o altă criză, cea financiară mondială, care a izbucnit în 2008 şi a şters aproape 8% din PIB-ul ţării în anul următor. De atunci economia a crescut în fiecare an.

Dar ceea ce se întâmplă acum este mai grav decât acum cinci ani, crede Kirill Rogov, analist la Institutul Gaidar pentru Politică Economică de la Moscova. Putin riscă să-şi piardă imaginea de lider care deţine controlul, a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO