Business Internaţional

Colegi de serviciu la mii de kilometri distanta

01.09.2003, 00:00 13


Pana nu demult, ideea ca diagnosticul tau sa fie pus la mii de kilometri distanta, pe baza unei radiografii computerizate parea desprinsa din filmele SF. De curand insa, specialistii in servicii medicale, analistii financiari si cei care creeaza animatia de film, sunt inlocuiti, de multe ori, de persoane la fel bine calificate si de competente, dar la un cost mult mai mic. In Asia.


Jonathan Schlakman, un radiolog educat la Harvard si care lucreaza acum in Ierusalim, face parte din noua generatie de specialisti care sfideaza legile fizicii, demonstrand ca distantele geografice nu mai sunt un obstacol pentru externalizarea (outsourcing) chiar a celor mai bine platite slujbe catre locatii indepartate, uneori pe alte continente. Cu doar cativa ani in urma, marile companii promovau globalizarea sub forma transferului de slujbe administrative catre regiuni ale globului cu forta de munca mai ieftina, sau cu spatii mai putin costisitoare pentru birouri, acum vine randul celor puternic calificati, a analistilor financiarri, a programatorilor de software si a celor care se ocupa de designul chipurilor informatice sa-si faca bagajele catre o locatie noua.


Moda sau tendinta?


Tendinta nu este in prezent prea vizibila si poate parea doar o moda trecatoare, promovata de companiile disperate sa reduca din costuri pentru a ramane profitabile. Pentru sindicatele din Europa si Statele Unite, se ridica problema seriasa a restructurarii celor mai bogate economii ale lumii, dupa modelul globalizarii productiei in anii 1980 si a externalizarii muncii necalificate in anii 1990.


In prezent, echipa lui Schlakman, din Israel, primeste zilnic doar 35 de radiografii din sectiile de urgente ale spitalelor americane, in vederea stabiliriii unui diagnostic. Insa in conditiile in care un radiolog american cu experienta costa 300.000$ anual, si cum majoritatea urgentelor vin in timpul noptii, utilizarea serviciilor medicale localizate in alte zone de fus orar, la jumatate din costurile pe care le implica un specialist american, este cu siguranta o afacere buna. "Este mult mai scump sa soliciti consultatii de la personalul care lucreaza noaptea in spitalele din Statele Unite, pentru ca lor trebuie sa le dai liber a doua zi", spune Schlakman."Radiologia este probabil cel mai potrivit domeniu pentru a incepe sa externalizezi serviciile medicale, pentru ca cea mai mare parte din munca se bazeaza pe imagini pe computer, pentru care nu trebuie sa fii prezent la fata locului".



Unde aterizeaza avioane goale


In Thailanda, o echipa de 50 de arhitecti muncesc pentru 16 de companii de arhitectura britanice, care au decis sa extrenalizeze parte din munca de desen tehnic si de design tridimensional pe calculator.


In ultimul an, pe aeroportul Changi din Singapore vin tot mai des aeronave americane goale, pentru ca un numar tot mai mare de linii aeriene din Statele Unite incep sa-si trimita avioanele in Asia, pentru servicii de intretinere si reparatii. Salariile mai mici pe care le pretind inginerii aeronautici de acolo, excelent pregatiti, acopra chiar costurile de 60.000$ ale unui zbor peste Pacific.



Calea Indiilor


In centrul acestei revolutii a industriei serviciilor sta India. La fel cum China devine rapid centrul global de productie al intregii lumi, datorita costurilor reduse, India atrage ca un magnet companiile care vor sa obtina pe un alt meridian aceleasi servicii profesioniste, insa la cost redus.


Din ce in ce mai multe companii indiene ofera creatie de animatie generata pe calculator, si servicii de efecte speciale pentru industria cinematografiei occidentale. Reuters, agentia de presa si servicii de informatii financiare, a anuntat ca va deschide aici o unitate de productie care va culege si analiza informatiile financiare care vor fi apoi furnizate prin monitoarele Reuters, bancilor, investitorilor si altor institutii financiare. Decizia Reuters ameninta slujbele celor peste 1.000 de angajati care se ocupa acum cu colectarea si prelucrarea informatiilor financiare, in Marea Britanie si SUA. Exista indicii care sugereaza ca India va atrage si o parte din operatiunea de gestiune a fondurilor de investitii externe si a altor servicii financiare, in urmatorii ani.



"Nu exista o limita economica a operatiunilor care pot fi externalizate in India", crede Tarun Das, seful Confederatiei industriei din India.



De ce nu si filme documentare?

Moving Pictures India este o companie din Delhi care produce filme documentare, animatie si efecte speciale pentru studiourile occidentale. "Specialistii nostri in animatie sunt la fel de profesionisti ca majoritatea celor din statele dezvoltate, spune Ramesh Sharma, presedintele companiei care a obtinut deja proiecte de la producatori de film din Olanda, Italia si Marea Britanie. "Elementul cel mai important este ca specialistii nostri realizeaza un proiect de aceeasi calitate, la un sfert din banii pe care-i pretind specialistii occidentali", adauga Sharma.


Moving Pictures a trimis echipe de filmare in toate colturile lumii pentru a realiza documentare pentru posturile vestice de televiziune. "Facem un documentar pentru 25.000$, si acelasi film ar costa 100.000$ in Olanda."



Unde se muta Wall Street?

Office Tiger este o companie de outsourcing care are birouri la etajul sase al unui mall comercial din Madras, India si ar putea sa devina divizia virtuala de cautare a bancilor de pe celebra Wall Street. Compania angajeaza absolventi cu studii post-universitare si analisti financiari, avand o medie de varsta de 26 de ani. "Oferim servicii de o foarte buna calitate, si de aceea avem din ce in ce mai multe cereri", spune Joseph Sigelman, co-director executiv la Office Tiger.


Sigelman, american de origine, a fondat compania in 1999, impreuna cu Randy Altschuler, cu care s-a imprietenit la Harvard Business School. Office Tiger a inceput cu 18 milioane dolari, din finantarile unor fonduri private de investitii, si genereaza acum venituri anuale de 20 milioane dolari. In trei ani, Sigelman crede ca vor obtine de cinci ori mai multi bani.

Compania are ca clienti sase dintre cel emai puternice 12 banci de investitii, asa ca Office Tiger trebuie sa-si dubleze spatiul pentru birouri. "Vom avea zone speciale dedicate fiecarei banci, si asa vom tine rivalii la distanta", glumeste Sigelman, care si-a petrecut sase ani din cariera la trei banci din Londra si New York.


Avand in vedere educatia si importanta muncii pe care o pretseaza, angajaii Office Tiger sunt platiti peste nivelul mediu al pietei, probabil incepand de la 1.000$ pe luna, un nivel ridicat pentru standardele din India. Insa, comparativ, un analista crae ar avea aceleasi indatoriri de serviciu ar fi platit cu cel putin 8.000$ pe luna, daca lucreaza in Manhattan. Programul de lucru este conform celui american, deci se desfasoara in timpul noptii, in India. tinuta impusa de codul vestimentar de la birou este cea a mediului de afaceri occidental. Femeile nu poarta niciodata sari, chiar daca acesta este costumul indian cel mai formal, iar barbatii uneori schimba cravatele intre ei, pentru ca nu fiecare are una asortata la un anumit costum. "Ne simtim ca intr-o banca de investitii, si asa ne putem intelege mai bine clientii".


Presiunea este extrem de intensa, ca in mediul bancar de investitii. O treime din termenele de predare a proiectelor sunt mai scurte de o ora. Insa Lalitha Ravisankaran spune ca "bancherii au devenit mai intelegatori cand refuzam unele cereri".
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO