Business Internaţional

Comisar european dispus sa se lupte cu guvernele

09.01.2004, 00:00 13



Discursul autoritatilor de la Bruxelles, adresat ministrilor de finante ai Uniunii Europene, a devenit in ultimile zile extrem de acid, oficialii europeni fiind acuzati ca ar fi suspendat regulile fiscale ale Uniunii.



Pedro Solbes, comisarul monetar european, a avertizat ca este dispus sa dea in judecata statele membre ale Uniunii care au refuzat, cu ocazia intrunirii din noiembrie, sa impuna sanctiuni asupra Frantei si Germaniei, care au pus in pericol, prin deficitele bugetare acumulate, integritatea Pactului de Stabilitate si Crestere.



"Au guvernele dreptul de a crea un nou sistem prin inlocuirea unei infrastructuri comunitare bine definite?", a intrebat Solbes. Comisarul a adaugat ca se impune ca un tribunal european sa decida asupra modului in care se va desfasura in viitor supravegherea bugetara a statelor membre.



Pe de alta parte, perspectiva unei confruntari in tribunal nu face decat sa ridice tot mai multe semne de intrebare cu privire la "sanatatea" unei Uniuni in care membrii cu greutate si-au permis libertatea de a incalca regulile si au avut intotdeauna castig de cauza in conflictele cu cei mici. Este de asteptat ca Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, sa il sustina pe Solbes in initiativa de protejare a normelor europene, insa eventualitatea unui conflict cu Franta si Germania l-a determinat pe acesta sa fie mai moderat: " Este o problema politica, nu una de ordin juridic, si de aceea trebuie solutionata pe cai politice."





Bancile au decis asupra dobanzilor: raman pe loc



Autoritatile bancare din Marea Britanie si zona euro au decis ieri sa pastreze neschimbate ratele dobanzilor de referinta, masura fiind singura prin care mai pot fi stimulate economiile in conditiile in care aprecierea puternica a monedei euro si a lirei sterline risca sa opreasca procesul de redresare.



Conform analistilor, Banca Centrala Europeana(BCE) va pastra dobanda de referinta la nivelul actual de 2% pana in ultimul trimestru al anului. Dupa cresterea de 0,25% din noiembrie, Banca Angliei nu a mai efectuat nici o modificare asupra dobanzii, mentinand-o la 3,75%. Dobanda de referinta stabilita de Banca Centrala americana este de 1%.



" Avantul regiunii este franat de soliditatea monedei euro," a apreciat un analist valutar. Avand in vedere faptul ca exportul reprezinta in UE o cincime din economia regiunii, de doua ori mai mult decat in SUA, o continuare a aprecierii euro ar afecta si mai mult exportul si implicit economia Uniunii. Oficialii BCE, insa, nu s-au aratat ingrijorati de cresterea puternica a monedei unice, afirmand ca este in plan cu estimarile oficiale.



In ultimele doua luni, euro a inregistrat un salt de peste 10% fata de dolar, marindu-si aprecierea din ultimii doi ani la peste 40%. In tranzactiile de joi, euro era cotat la 1,2564 dolari, in scadere cu 2,5 centi fata de valorile record atinse marti. Cursul yen/dolar a fost constant, in apropierea minimelor pentru ultimii trei ani la circa 106 yeni/dolar, dealerii fiind constienti de continua interventie a Bancii Japoniei, manifestata prin achizitii insemnate de dolari. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO