Business Internaţional

Comisar european: Parlamentul European trebuie să se opună aprobării proiectului de buget al UE pentru 2014-2020

Comisar european: Parlamentul European trebuie să se opună aprobării proiectului de buget al UE pentru 2014-2020

Viktor Orban, premierul Ungariei: “Lumea începe să se obişnuiască cu faptul că ungurii luptă pentru drepturile lor şi că toţi trebuie să trateze Ungaria ca un partener egal”. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

13.02.2013, 00:03 666

Parlamentul European (PE) ar trebui să se opună noului buget al UE aprobat săptămâna trecută de liderii europeni pentru perioada 2014-2020, deoarece acesta este cu mult mai redus decât cel propus de Comisia Europeană (CE), axat pe stimularea creşterii economice şi reducerea şomajului, a declarat comisarul european pentru buget polonezul Janusz Lewandowski.

CE a propus un buget de 1.025 miliarde euro, cu aproape 5% mai mare faţă de bugetul pe 2007-2013, însă proiectul aprobat de liderii Uniunii Europene este de 960 miliarde euro, mai redus cu 3,3%, scrie Warsaw Business Journal.

"Trebuie să se înceapă negocierile pentru rezolvarea problemei", a spus Lewandowski. Pentru a intra în vigoare, proiectul de buget trebuie să fie aprobat de PE, votul fiind programat pentru luna iulie.

Martin Schulz, pre­­şedintele Par­la­mentului European, a avertizat deja că PE nu va aproba bugetul dacă acesta este redus substanţial. Potrivit negocierilor de la Bruxelles, Polonia, cea mai mare eco­nomie est-europeană, va primi în total în următorii şapte ani, ca fonduri de coeziune şi pentru agricultură, 106 miliarde de euro din bugetul UE, mai mult cu patru miliarde euro decât în perioada 2007-2013. Astfel, polonezii vor primi cea mai mare sumă per capita dintre ţările est-europene, de 2.800 euro, cu mult peste fondurile alocate Ungariei, de 2.400 euro per capita, României, de 2.100 euro per capita, şi Bulgariei, de 2.030 euro per capita.

Viktor Orban: Singura modalitate de a fi respectat este să lupţi pentru drepturile tale

Pentru Ungaria, rezultatul negocierilor de la Bruxelles reprezintă "cel mai mare succes de la aderarea ţării la blocul comunitar în 2004", a declarat premierul ungar Viktor Orban, adăugând că statul "se află acum pe cea mai bună poziţie pe tabla de şah a UE din punct de vedere economic şi politic".

Comparativ cu perioada 2007-2013, statul ungar va primi cu 200 euro mai mult per capita în următorii şapte ani, totalul fondurilor alocate fiind de 24 miliarde euro, notează Portfolio.hu. Până acum Ungaria nu a primit niciodată atâţia bani din bugetul UE, a explicat Orban.

"Lumea începe să se obişnuiască cu faptul că ungurii luptă pentru drepturile lor şi că toţi trebuie să trateze Ungaria ca un partener egal", a spus premierul, susţinând că trebuie învăţate două lecţii din ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Bruxelles.

Prima se referă la faptul că singura modalitate de a fi respectat este să lupţi pentru drepturile tale, chiar dacă acest lucru presupune declanşarea unor conflicte. Iar cea de-a doua lecţie este că ai nevoie de aliaţi.

Premierul ungar a menţionat, de asemenea, că a obţinut 48 miliarde euro pentru comba­terea şomajului din rândul tinerilor şi că principalul obiectiv este ca 60% din fondurile UE să fie direcţionate direct spre dezvoltarea economiei.

În ultimele trei luni ale anului trecut, economia Ungariei s-a contractat cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după o scădere de 1,5% în trimestrul anterior. Per total, în 2012 PIB-ul ţării s-a redus cu 1,5%. Economia ar putea stagna anul acesta, urmând ca în 2014 să avanseze cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO