Business Internaţional

Comisarii europeni se pregătesc să acuze Gazprom de abuz de poziţie dominantă

Comisarii europeni se pregătesc să acuze Gazprom de...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.02.2014, 20:06 445

Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, ar putea fi acuzat de Comisia Europeană de abuz de poziţie dominantă pe piaţa eu­ropeană deoarece nu a reuşit să calmeze îngrijorările comisarilor privind modul în care stabileşte preţurile gazelor naturale, scrie Financial Times.

Joaquín Almunia, comisarul euro­pean al concurenţei, a sugerat că discuţiile pentru ajungerea la un acord între cele două părţi fac progrese. CE investighează dacă Gazprom abuzează de poziţia dominantă pe piaţa euro­peană pentru a bloca companiile rivale şi a limita sursele alternative de aprovi­zionare cu gaze naturale. Almunia a avertizat însă că au rămas neînţelegeri în ceea ce priveşte modul în care grupul rus stabileşte preţurile, diferite în funcţie de statele cărora le vinde energie, şi că CE pregăteşte acuzaţii pentru cazul în care Gazprom nu înaintează „propuneri îndeajuns de bune pentru a elimina îngrijorările noastre“.

Comisarul a precizat că CE a primit „comentarii bune“ de la Gazprom privind două dintre cele trei probleme principale, respectiv restricţionarea reexportării gazului rusesc importat şi clauzele din contractele grupului rusesc care înlătură concurenţii.

„Însă în privinţa preţurilor încă nu am primit ceea ce ne trebuie. Aşa că continuăm să elaborăm declaraţia cu obiecţiuni“, a spus Almunia.

CE a deschis pentru prima dată o anchetă din cauza unor suspiciuni că Gazprom abuzează de poziţia do­minantă în septembrie 2012, concen­trându-se pe aspectul înlăturării con­curenţei de pe piaţă şi al preţurilor mari cerute statelor din Europa de Est.

Investigaţia ar putea avea ca rezultat amenzi grele sau forţarea Gazprom să-şi schimbe practicile de afaceri în UE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO