Business Internaţional

Comisarul care luptă să pună multinaţionalele „cu botul pe labe“

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager

Autor: Bogdan Cojocaru

22.10.2015, 00:05 5528
Margrethe Vestager, comisarul european al concurenţei, se pregăteşte să lanseze cel mai dur atac de până acum al Uniunii Europene contra companiilor care nu-şi plătesc taxele acolo unde fac bani.

Ofensiva, cu reguli noi care vor impune multinaţionalelor costuri financiare grele, ar putea fi pornită chiar săptămâna aceasta, scrie Financial Times.

Se pare că Vestager şi-a amânat săptămâna trecută prima vizită în China pentru a finaliza cazuri privind Fiat în Luxemburg şi Starbucks în Olanda. Mai greu avansează cazurile Apple din Irlanda şi Amazon din Luxemburg.

În lupta cu multinaţionalele comisarul schimbă regulile. Pentru combaterea evaziunii fiscale s-au folosit de obicei acorduri „blânde“ convenite la discuţii precum cele ale G20 şi OCDE.

Comisia se foloseşte acum de una dintre cele mai puternice arme ale sale, ajutorul de stat, pentru rezolvarea problemei. A­ceas­ta înseamnă că ţările care oferă multinaţionalelor condiţii neobişnuit de favorabile sub forma unor facilităţi fiscale sau acorduri le oferă de fapt subvenţii ilegale.

Primele decizii ale comisarului Vestager urmează unor anchete de durată, iar acestea pot fi atacate de guverne la instanţele europene.

În cazurile în care se constată încălcarea legii, pedepsele nu vor veni sub forma amenzilor, ci a ordinelor de recuperare. Aceasta înseamnă că ţara respectivă trebuie să recupereze taxele neplătite de la companiile evazioniste. Această metodă de penalizare poate avea efecte pozitive pe termen scurt asupra bugetelor statelor. Însă pe termen lung situaţia se poate complica deoarece investiţiilor pot fi descurajate. Irlanda nu vrea ca industria de tehnologie să fie speriată, iar pentru Luxemburg statutul de paradis fiscal este una dintre principalele atracţii pentru investitori.

Cât de puţin plătesc companiile? Profitul grupului Fiat a fost în 2012 de 896 mil. euro, în timp ce baza de impozitare a fost de 2,3-2,8 mil. euro. Profitul general după excluderea taxelor al Starbucks a fost în 2012 de 1,08 miliarde euro, iar taxele au fost estimate între 600.000 şi un milion de euro.

Profitul global al Apple a fost de 25 miliarde euro în 2011, iar compania a plătit în total taxe de 2-20 milioane euro. Amazon a avut în 2013 venituri operaţionale de 13,6 miliarde euro, în timp ce profitul taxabil decralat pentru centrul din Luxemburg a fost de 75 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO