Business Internaţional

Comisia Europeana nu vede cu ochi buni deficitul Germaniei

19.08.2003, 00:00 16



Germania a primit un nou avertisment de la Comisia Europeana. Autoritatile europene au aratat ca in cazul in care deficitul bugetar va trece in 2004 de limita impusa prin Pactul de Stabilitate, Germania va fi sanctionata.



"Daca deficitul bugetar al Germaniei va trece pentru a treia oara de pragul de 3% din produsul intern brut, vom prezenta un nou raport consiliului de ministri de finante, Ecofin. Este datoria de noastra sa luam acesta masura", a declarat Pedro Solbes, comisarul european pe probleme monetare.



Avertismentul duce la cresterea presiunii asupra guvernului german, care trebuie sa-si puna in ordine sistemul fiscal pana anul viitor.



Solbes nu exclude trimiterea unui eventual raport inainte de sfarsitul anului 2003. Totul depinde de prognoza pe care Comisia Europeana o va face in luna noiembrie si care va arata in ce situatie se gaseste viitorul deficit bugetar.



"A inceput numaratoarea inversa. Acum depinde de evenimentele urmatoarelor cateva luni", a declarat Solbes.



Cancelarul german Gerhard Schroeder a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu acordat luna trecuta ziarului Financial Times, ca este posibila o noua incalcare a Pactului de Stabilitate in 2004.



In ciuda evolutiilor favorabile din ultima vreme, putini economisti sunt de parere ca economia va creste cu mai mult de 0,2% in acest an. Pentru anul urmator, cresterea previzionata ar putea ajunge la un nivel de 1,7%, conform celor mai optimiste estimari. Chiar si asa, cifra este inferioara nivelului de 2% care, conform previziunilor autoritatilor, ar putea ajuta la mentinerea deficitului sub 3% din PIB.



Daca Germania va incalca din nou Pactul de Stabilitate in 2004, Uniunea Europeana va trebui sa aplice reglementarile in vigoare. Astfel, cea mai importanta economie a Europei va primi cea mai importanta sanctiune de ordin politic: Ecofin, consiliul de ministri de finante al Uniunii, va avea dreptul sa ceara plata unor penalitati.



Crestere economica la orizont



Multe din companiile importante ale Germaniei se asteapta la imbunatatirea performantelor lor, chiar daca economia a intrat in recesiune in prima jumatate a anului. Astfel, din primele 27 companii care fac parte din indicele bursier DAX 30 si care si-au publicat rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru fiscal, 17 au depasit asteptarile analistilor, iar rezultatele altor trei din ele au mers in directia estimata.



Metro Group, cel mai mare retailer al Germaniei, a anuntat cresterea estimarilor privind cifra de afaceri anuala. SAP, liderul mondial in solutii software pentru afaceri, a facut publica imbunatatirea situatiei indicatorilor de profitabilitate. In domeniul telecomunicatiilor, Deutsche Telekom, numarul 1an productia de telefoane din Europa, a declarat ca anul 2003 va fi profitabil, dupa o pierderea record inregistrata anul trecut.



Ratele de dobanda se gasesc la cel mai scazut nivel din 1876, cand Otto von Bismark era cancelar. De asemenea, planul guvernului de reducere a impozitelor pe venit in valoare de 15 miliarde de euro, precum si accelerarea cresterii economice din Statele Unite ar trebui sa ajute economia in al doilea semestru. Aceasta este parerea multor directori executivi ai companiilor germane, printre care si Helmut Panke de la Bayerische Motoren Werke si Bernd Pischetsrieder, de la Volkswagen.



Si retailerii afiseaza aceeasi doza de optimism. Adidas-Salomon, al doilea producator mondial de echipament sport dupa Nike, Infineon, numarul doi in Europa in productia de semiconductoare, si Metro se asteapta la relansarea economiei in al doilea semestru.



"Companiile germane si-au facut temele si au pus in aplicare proiecte de restructurare, facand tot posibilul de a se pregati pentru o eventuala relansare a economiei", a spus Boris Boehm, analist la Nordinvest din Hamburg. "Si eu sunt optimist in ceea ce priveste imbunatatirea situatiei in a doua jumatate a anului", a adaugat el.



Dupa ce in martie scazuse la minimul ultimilor sapte ani, indicele DAX 30 a urcat cu 54%, de doua ori mai mult decat cresterea unui alt indice de referinta european, Dow Jones Stoxx 50. Astfel, actiunile Commerzbank, a treia banca a Germaniei, au urcat cu 84%, Infineon Technologies a castigat 60%, iar cursul actiunilor Metro a avansat cu 41%.



Apetitul pentru cumparaturi al nemtilor creste



Televizoarele cu plasma se afla pe multe liste de cumparaturi in ultima vreme. Cu toate acestea, vanzatorii de produse electronice nu si-au putut ascunde uimirea cand, un televizor gigant a fost vandut pentru suma de 19.999 de euro, la numai doua zile dupa ce a fost expus in vitrina magazinului MediaMarkt din Bad Kreuznach.



Florian Prexl, managerul magazinului, mai poate da si alte exemple de tranzactii care nu se potrivesc cu imaginea mohorata a economiei. Astfel, in ciuda apatiei cauzate de valul de caldura, multi clienti au cumparat sisteme de navigatie pentru automobile, la un pret de 1.900 de euro. O alta tendinta se refera la preferintele consumatorilor pentru expresoarele de cafea de cea mai buna calitate, avand preturi intre 600 si 1.200 bucata.



Observatiile lui Prexl ilustreaza cresterea increderii consumatorilor germani din ultimele luni. Si cercetarile de piata arata acelasi lucru. Studiile de piata realizate de institutul GfK au aratat cresterea increderii consumatorilor timp de 5 luni consecutive, iar retailerii, care se plangeau inainte de reticenta clientilor lor, acum sunt de parere ca greul a trecut. Agentiile de turism anunta cresterea cererii pentru diverse vacante, iar indicele Ifo al increderii in mediul de afaceri a crescut in iulie pentru a treia oara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO